Navigeren binnen Waterpolo
Wat is waterpolo?
Waterpolo is een soort handbal, maar dan in het water. De jongste spelers beginnen in ondiep water waar je kan staan. Vanaf ongeveer 13 jaar speelt iedereen in een 25-meter lang en diep wedstrijdbad. Omdat het speelveld kleiner is dan bij voetbal en hockey is het spel zeer snel en dynamisch, waarbij iedere speler zowel moet aanvallen als verdedigen. Tevens is het water veel moeilijker een bal te vangen en te gooien dan op het droge. Ook mag de bal maar met één hand gegooid en gevangen worden. Na veel trainen went dit vanzelf (de meeste gevorderde spelers kunnen met één hand in het water beter met een bal overweg dan met twee handen op het droge).
Je hoort vaak waterpolo een gemene of harde sport is. Dat valt best mee. Over het algemeen wordt er niet gemener gespeeld dan bij bijvoorbeeld voetbal. Het waterpolo wat op televisie uitgezonden wordt is van het hoogste nationale niveau waar vanzelfsprekend ook het hardste wordt gespeeld. In de meeste gevallen lijkt het erger dan het is. Waterpolo is juist een sport met erg weinig blessures, aangezien men niet kan vallen of iets verstuiken. En daarnaast is zwemmen de beste manier om conditie en kracht op te bouwen.
Hoe oud moet je zijn voor waterpolo?
Voor waterpolo is er niet echt een minimumleeftijd om te beginnen, aangezien er voor iedere leeftijd wel een team is om mee te trainen en te spelen. Zodra iemand kan zwemmen, kan hij of zij in principe meedoen. Daarnaast is het beter om op jonge leeftijd al te beginnen, omdat de instroom dan veel makkelijker is en een speler meer kan bereiken.
Welke diplomas moet je hebben?
Om waterpolo te kunnen doen moet je zwemdiploma A op zak hebben. Het is beter om door te gaan met het verzamelen van diploma’s, hoe meer hoe beter, want als je goed en snel kunt zwemmen, heb je een streepje voor op je tegenstander ;-). Voor alle jeugdspelers biedt Aquapoldro ook extra zwemvaardigheid aan bij de Waterratten. Dit is een vorm van zwemles waarbij vooral aan de zwemtechniek wordt geschaafd. Het zwemniveau gaat hierdoor snel omhoog!
Hoe vaak train je?
Aquapoldro biedt iedere speler ten minste twee trainingen per week. Nieuwe jeugdleden hebben hiernaast tevens het Stickerzwemmen (zie vraag hierboven). Sommige teams, zoals talenten- of selectieteams, hebben wekelijks meer trainingen. Ook is het mogelijk dat (naast de trainingen in het water) er droogtrainingen gehouden worden, waarin bijvoorbeeld krachttraining wordt gegeven.
Waar speel je?
Afhankelijk van je geboortejaar speel je in het volgende team:
Tot en met 9 jaar: GO-10
Tot en met 11 jaar: GO-12
Tot en met 13 jaar: GO-14
Tot en met 15 jaar: GO-16
Tot en met 17 jaar: JO-18
Vanaf 18 jaar: Dames of Heren Senioren
GO = gemengd onder
JO = jongens onder
MO = meisjes onder
Hoe groot zijn de teams?
Bij de GO-10 en aspiranten GO-12 speel je in teams van 5 spelers. Dat wil zeggen 4 veldspelers en een keeper. De aspiranten GO-14 spelen in een team van 5 of 7. Daarnaast zijn er natuurlijk wissels, want je raakt best vermoeid als je een paar minuten achter elkaar hard aan het zwemmen bent. Je kunt dan wisselen en op de kant even kunt bijkomen.
Vanaf GO-16 wordt er gespeeld in teams van 7. Er zijn dan 6 veldspelers en 1 keeper. Ook hier zijn wissels, met een maximum van 6.
De teams tot en met aspiranten GO-16 zijn gemengd. Daarna spelen jongens en meisjes in aparte teams.
Ga je direct wedstrijden spelen?
Bij de GO-10 wordt er nog geen competitie gespeeld. Wel wordt er een paar keer per jaar een toernooi in de regio georganiseerd, waar de meeste spelers aan mee doen. Vanaf ongeveer 9 jaar is het mogelijk competitie te gaan spelen. Hij of zij gaat dan door naar het GO-12 team en speelt (meestal op de zaterdag) competitiewedstrijden (O12 klasse). Tot aan het jaar waarin een speler 11 wordt, mag hij of zij bij de O12 blijven spelen, daarna gaat hij of zij over naar gemengd onder de 13 jaar (014-klasse), daarna naar gemengd onder de 15 jaar (016-klasse). Vanaf de 17 (018-klasse) spelen jongens en meisjes in gescheiden teams.
De jongens kunnen tot aan het jaar waarin zij 17 worden bij de aspiranten blijven spelen, daarna komen zij in de jongens onder de 19 (O20-klasse). In onze regio (Regio Oost) zijn er echter te weinig teams op dit niveau om hiervoor een competitie op te zetten. Hierdoor gaan de jongens en meisjes na O18 direct door naar de heren- of damescompetitie (senioren).
Kan ik een keer komen proberen?
Iemand mag de eerste vier keer gratis meetrainen om te zien of het iets voor hem of haar is en om alvast kennis te maken met de spelers en de sport.
Wanneer je graag wil proberen, klik dan op de knop “Word Proeflid”
De meisjes/dames dragen een badpak, dit badpak is vaak hoog gesloten op de rug en zit strakker dan een normaal badpak. Een bikini of een een heel modieus badpak is niet toegestaan en zeker niet aan te raden.
Wanneer er met de bal wordt gespeeld is het verplicht om een cap te dragen. Als je een keer komt kijken, kan je altijd een cap lenen van 1 van de medespelers of een trainer. De caps zijn wit en blauw. Hiermee kunnen we de teams onderscheiden. Wit is voor de thuisploeg, blauw voor de uitspelende partij.
Dingen die je verder nog nodig hebt:
- Zwembrilletje
- Handdoek
- Badmuts, als je lang haar hebt
- Zwemtas
- Slippers
Badkleding en clubkleding kun je bestellen via de website van AvD sport
Hieronder vindt u de samenstelling van de polocommissie en de taken en aandachtsgebieden van de commissieleden. Ook zijn speciale taken, de coördinatoren en leden van de Jeugdcommissie opgenomen.
Heeft u specifieke vragen, kijk dan hier wie u hiervoor het beste kunt benaderen. Het makkelijkste is een e-mail te sturen naar het aangegeven e-mailadres.
Voorzitter : Louis Op den Brouw (polovoorzitter@aquapoldro.nl)
- Coördinatie technische commissie (o.a. trainingbeleid)
- Bestuur
- Scheidsrechterzaken
Secretariaat: Joost van Gein (polosecretaris@aquapoldro.nl)
- Aanvragen en afmelden startnummers waterpololeden
- Coördinatie overschrijvingen nieuwe leden
- Aanvragen startkaarten nieuwe leden / verlopen startkaarten
- Communicatie met district en bond (teamopgaves, wijzigingen, e.d.)
- Reserveren en communicatie zwembaden
- Verspreiden correspondentie i.z. tuchtzaken
- Coördinatie team caps jeugdteams
- Opstellen juryrooster en coördinatie W-officials
Petrus Cuperus (poloherencoordinator@aquapoldro.nl / polodamescoordinator@aquapoldro.nl)
- Coördinatie technische commissie (o.a. trainingbeleid, teamindeling, kader, etc)
- Contactpersoon Herencoördinator
- Contactpersoon Jeugdcommissie (a.i)
Marieke Houdel (polojeugdcoordinator@aquapoldro.nl)
- Coördinatie technische commissie (o.a. trainingbeleid, teamindeling, kader, etc)
- Contactpersoon Jeugdcoördinator
- Contactpersoon Jeugdcommissie (a.i)
- Portefeuille Communicatie / Public relations
Speciale taken
- Beheer website; Louis Op den Brouw (polowebmaster@aquapoldro.nl)
- Opstellen wedstrijdrooster; Secretariaat
- AquaMail; Tim Lelieveld (aquamail@aquapoldro.nl)
- Materialen, ballen, caps: Han Hofma
- Coördinatie speciale evenementen; Marjolein Ter Wiel (activiteitencoordinator@aquapoldro.nl)
Coördinatoren
Aanspreekpunt voor spelers, trainers en ouders
Instroom nieuwe leden
- Jeugdcoördinator: Marieke Houdel (polojeugdcoordinator@aquapoldro.nl)
- Mini’s: Mark Nieuwenhuisen
- Seniorencoördinator: Petrus Cuperus (poloherencoordinator@aquapoldro.nl / polodamescoordinator@aquapoldro.nl)
- Activiteitencoördinator: Marjolein Ter Wiel (activiteitencoordinator@aquapoldro.nl)
Leden Jeugdcommissie
- jeugdcommissie@aquapoldro.nl
- Linda de Weerd
- Willem Burgers
Leden Barcommissie
- Joost van Gein: Voorzitter (barcommissie@aquapoldro.nl)
- Remco Ruimerman
- Mark Nieuwenhuisen
- Martijn Bomhof
- Gerwin Bijl
- Carine van den Brand
Leden Toernooicommissie
- Rolinda Dijkhof: Voorzitter (polotoernooi@aquapoldro.nl)
- Annelien Pater
- Joyce Beemsterboer
- Otto Mengelberg jr.
- Ruud Cuperus