Informatie

Het motto bij masterszwemmen is: “alles mag en niets moet”. Je doet het vooral om lekker in conditie te blijven en af en toe leuk meedoen met een masters zwemwedstrijd.

Officieel kun je in het jaar dat je 20 wordt, meedoen aan deze wedstrijden. De indeling in leeftijdscategorieën gaat in stappen van 5 jaar, dus 20+, 25+, 30+, en verder t/m 90+. Je zwemt zo altijd tegen leeftijdsgenoten.

De sfeer bij de masters wordt met name bepaald door het gezamenlijke plezier in het zwemmen en de onderlinge gezelligheid bij wedstrijden. Spanning is er om het bereiken van je persoonlijke doelstellingen. De strijd om de winst tegen leeftijdsgenoten. Het halen van een persoonlijk record. Maar niet alleen winst of snelle tijden tellen, het meedoen is net zo belangrijk of het volhouden van een half uur trainen. Bij veel evenementen wordt ter bekroning van de prestaties een barbecue of een buffet georganiseerd.

Dat het masterszwemmen een volwassen tak van sport is, blijkt wel uit de organisatie van nationale en internationale kampioensschappen. Op regionaal en nationaal niveau worden een korte baan (25m) kampioenschappen in het najaar en de winterperiode gehouden; de lange baan (50m) kampioenschappen in april of mei. De Wereldkampioenschappen zijn in de even jaren en de Europese kampioenschappen in de oneven jaren. Tegenwoordig dien je daarvoor wel limieten te halen.

Bij Aquapoldro is er een speciaal masters trainingsuur. Vaak is er wel de mogelijkheid om wat meer te trainen. Dat is in de uren van de afdeling Wedstrijdzwemmen en altijd na overleg met de trainer. Er moet natuurlijk wel plaats zijn.

Heb je nog vragen dan kun je altijd terecht bij onze contactpersoon