Vertrouwenscontactpersonen
We willen jullie voorstellen aan de vertrouwenscontactpersonen van onze vereniging. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor sporters, ouders, trainers, coaches en andere betrokkenen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie, agressie of seksuele intimidatie. Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast. Het is goed om te bedenken dat voor een ieder de grens anders kan liggen, jij bepaalt zelf wat voor jou de grens is. De VertrouwensContactPersoon (VCP) is geen hulpverlener of onderzoeker, maar speelt een ondersteunende en begeleidende rol bij het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen.
De meldingsprocedure bij grensoverschrijdend gedrag binnen de context van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Nederlandse Triathlonbond (NTB) is een gestructureerd proces dat ervoor zorgt dat incidenten op een correcte en veilige manier worden behandeld. De VCP speelt hierbij een belangrijke rol als begeleider en ondersteuner voor alle betrokkenen, zowel melder als beschuldigde.
Stappen in de meldingsprocedure:
- Probeer dit bespreekbaar te maken met de betrokkene(n) en/of je trainer/coach, werkt dat niet of is dat niet wenselijk ga dan in gesprek met de VCP voor advies.
- Melding maken: Wanneer iemand grensoverschrijdend gedrag ervaart, kan de betrokkene dit melden bij een VCP. Dit kan bijvoorbeeld seksueel misbruik, intimidatie of discriminatie zijn.
De VCP informeert het Dagelijks Bestuur dat er iets speelt, zonder details. - Vertrouwelijke begeleiding: De VCP biedt eerst een luisterend oor en zorgt ervoor dat de melder zich veilig voelt. De VCP informeert de melder over de mogelijke vervolgstappen en biedt ondersteuning in de keuze om een formele klacht in te dienen.
- Indiening klacht: Als de melder ervoor kiest om een formele klacht in te dienen, wordt dit doorgaans via de aangewezen meldingskanalen van de KNZB of NTB gedaan. De klacht wordt dan officieel geregistreerd. In bepaalde gevallen kan worden doorgewezen naar andere externe instanties zoals de politie of andere hulpverlenende organisaties. In geval van een strafbaar feit (seksueel misbruik, geweld of diefstal) is Aquapoldro verplicht aangifte te doen.
- Behandeling van de klacht: De KNZB en NTB hebben een klachtencommissie of een andere instantie die de zaak onderzoekt. Dit kan bijvoorbeeld door het verzamelen van informatie, het horen van getuigen, of het raadplegen van betrokkenen.
- Beslissing en sancties: Op basis van het onderzoek zal er een besluit worden genomen over de vervolgstappen, die kunnen variëren van een waarschuwing tot tijdelijke of permanente uitsluiting van deelname aan activiteiten.
Rol van de VCP:
- Ondersteuning en begeleiding: De VCP biedt een veilige ruimte voor de melder om het grensoverschrijdende gedrag te bespreken. Ze zorgen ervoor dat de melder zich gehoord voelt en begeleiden hen bij het proces. Ook de beschuldigde kan terecht bij de VCP om zijn of haar verhaal te doen en voor ondersteuning en advies.
- Vertrouwelijkheid: Alles wat met de VCP wordt gedeeld, blijft vertrouwelijk, tenzij de betrokkenen instemt met het verder delen van informatie. Dit draagt bij aan een veilige omgeving voor een ieder.
- Advies en informatie: De VCP kan de betrokkenen informeren over hun rechten, de mogelijke stappen in de procedure, en de steun die beschikbaar is tijdens het proces.
De VCP heeft dus een belangrijke rol in het proces door als tussenpersoon te fungeren en ervoor te zorgen dat de betrokkenen de juiste stappen kunnen zetten, met respect voor privacy en vertrouwelijkheid.
Graag willen we onze vertrouwenscontactpersonen aan jullie voorstellen.
Even voorstellen
Marc van den Broek
Mijn naam is Marc van den Broek en ik ben samen met Hilly al een aantal jaren vertrouwenscontactpersoon (VCP) voor Aquapoldro. Ik kom uit Apeldoorn, ben getrouwd met Marjolijn, vader van twee dochters en sinds 2014 lid van Aquapoldro. Sporten vind ik ontzettend leuk en heb ik gewoon nodig als uitlaatklep. Triathlon is daarin voor mij de ideale mix.
Een veilige sportomgeving, dat is wat ik iedereen gun en waar ik ook voor wil staan als VCP. Ik wil je dan ook aanmoedigen om contact met een van ons op te nemen ook al denk je misschien bij jezelf dat het maar om ‘iets kleins’ gaat.
Hilly Panjer
Alweer meerdere jaren ben ik samen met Marc vertrouwenscontactpersoon voor Aquapoldro. Ik ben getrouwd met Johan en moeder van Femke en Gjalt (beiden ook actief geweest bij Aquapoldro, maar reeds uit huis) In het dagelijks leven ben ik te vinden als medewerker Sales Support bij een mooi bedrijf in Apeldoorn. Daarnaast hou ik van veel buiten zijn waaronder fietsen en wandelen en kamperen en ook doe ik nog regelmatig een triathlon.
Wat mij betreft is Code Blauw binnen Aquapoldro een heel belangrijk gegeven. Iedereen moet zich prettig voelen op de afdeling waterpolo, wedstrijdzwemmen of triathlon. Als je je niet prettig voelt over iets zijn Marc en ik het aanspreekpunt vanuit het bestuur. Neem contact met ons op en we nemen alle tijd om jouw verhaal aan te horen en daarin te helpen.