Teamcompetitie Almere Duin

Afgelopen weekend waren er weer Teamcompetitie wedstrijden. Dit keer in Almere Duin. En dit keer waren de personele uitdagingen gelukkig veel minder dan bij de vorige wedstrijden in Klazienaveen.

Alle herenteams en dames 2 moesten op zaterdag aantreden. Dames 1 mocht als enige op zondag optreden. Heren 1 en 3 en dames 2 moesten een sprint afstand afleggen, heren 2 een OD en dames een team time trial met individuele kwalificatie.

Hoewel het op beide dagen droog was, waren de omstandigheden door de stevige wind zwaar. Bij het zwemmen was het met wind tegen en de bijbehorende golfslag lastig. Bij het heen-en-weer fietsparcours was het voor sommigen met 50+ met de wind mee en dan vervolgens net boven de 30 tegen de wind in fietsen. Alleen bij het lopen had de wind niet veel invloed.

Zowel het 1e herenteam als het 2e damesteam eindigden hun wedstrijd op een heel knappe 4e plek! Heren 2 werd keurig 7e en heren 3 finishte als 19e. Dames 1 had zowel in de aanloop als de wedstrijddag zelf de nodige personele problemen. Uiteindelijk finishte alleen Femke P, waardoor het team vanzelfsprekend als laatste eindigde. Wel dient opgemerkt te worden dat Femke in haar eentje tijdens de teamwedstrijd van de middag als allerlaatste moest starten, als 2e op slechts 40 seconde van het 1e team eindigde en dus maar liefst 12 teams had ingehaald!

Hieronder zijn de wedstrijdverslagen van de diverse teams opgenomen.

Heren 1 (door Wilbert)

Ook heren 1 mocht afgelopen weekend aan de bak. In de laatste week waren er nog wel wat verschuivingen hier en daar vanwege blessures, maar dat mocht de pret niet drukken. Waar we uit Apeldoorn vertrokken met mooi weer, viel dat bij aankomst in Almere wat tegen. ‘Misschien hadden we toch een jas mee moeten nemen’, sloeg gelukkig al snel om in ‘is er ook ergens zonnebrandcrème?’.

Na een grondige inspectie van de wisselzone, met als conclusie dat het een chaotische bende was met alle series die door elkaar heen aan het racen waren, en de vaststelling dat het water toch wel flink aan het golven was, was het aftellen tot de start. De helft van het team had al een wedstrijd in de benen, voor de andere helft was dit de eerste wedstrijd sinds ergens in 2019. De routine deed het erg goed, want na het zwemmen of kort daarna bevonden Steven en Jeroen zich al vooraan in de wedstrijd.

Zeker Jeroen fietste vol overgave (of overgeven, dat laten we misschien maar beter in het midden) en kwam ook in toppositie van de fiets af.

Tijdens het lopen wist hij deze positie mooi te consolideren om uiteindelijk in 5 positie over de finish te komen. Steven en Hinke zaten elkaar tijdens het lopen op de hielen om in 23e en 29e positie te finishen. Wilbert sloot het looponderdeel uiteindelijk als 48e af, waardoor we een 4e plek in de teamklassering wisten te behalen.

Heren 2 (door Sven)

14 augustus. De datum stond al een poosje in mijn agenda, ik mocht mijn debuut maken in de teamcompetitie! De zenuwen waren volop aanwezig, maar ik had er heel veel zin in. Max, Ronny, Sander en ik mochten beginnen om 12:10. Bij de landstart was het gelijk oppassen met alle stenen en keien in het water, maar die hebben we overleefd. Veel golfslag, maar toch kwamen Ronny, Max en ik binnen een halve minuut van elkaar uit het water. Snel door naar het fietsen!

Stevige wind, 50km/h op de heen weg en krap 30km/h op de terugweg, maar dat mocht de pret niet drukken. Sander reed een stuk achter ons en gaf telkens onze positionering door, superhandig! Ook onze fietstijden lagen binnen anderhalve minuut van elkaar, mooi aan elkaar gewaagd dus.

Het lopen was voor ons 4 rondjes. Elk rondje zag ik Ronny en Max net iets verder weglopen, maar ik kon ze dus nog wel zien! Ook hier gaven Sander en Martin de posities door, dank daarvoor. Ronny werd 14e (2:12), Max werd 21e (2:14) en ik werd 27e (2:18). Mooie klasseringen en ook een 7e plek voor het team.

Al met al hebben we volop genoten en vooral een leuke dag gehad!

Heren 3 (door Jan B)

Het is zaterdagochtend 14 augustus 6:20 de wekker gaat. Gezonde spanning voor de eerste tri-wedstrijd dit seizoen en alweer 2 jaar sinds de laatste wedstrijd. Klazienaveen een paar weken terugging helaas niet vanwege een oorontsteking. De spanning is al voelbaar. Vanwege de weinige trainingsuren in het zwembad (5 of 6x maar) en het beperkte aantal kilometers op de racefiets (1600km), want het lopen was wel makkelijk in te plannen blijkbaar…

Om 7:10u staan Herman en Laurens op de stoep en in een sportief tempo zoeven we over de A1 richting Almere. Eerst even de tent nog opzetten. Michiel is er ook al. Chaos in m’n hoofd, teveel prikkels: strakblauwe hemel, looproutes, waar is de check-in, iedereen om me heen druk in de weer en letterlijke prikkels door de distels op de grond. Per ongeluk startnummer van Laurens gepakt, wist niet dat dat op naam stond… (-: Met dat gemiddelde tijdens het fietsen zal het dan wel goedkomen 😉

Om 9:15u eindelijk de fiets afgegeven, spullen klaargelegd. Kort het water in en naar de start. Wat is het toch onwennig weer in zo’n groep. En dat werd nog veel erger na de start. De eerste 400 meter voor m’n gevoel de hele weg een potje onderwaterworstelen gedaan met de mensen om me heen. En navigeren is toch ook lastig in open water… Door dit geprutst en het weinige trainen kwam ik tegen de verwachting in niet als 1e van ons team, maar pas als 3e uit het water. Bij de wissel nog even doei gezegd tegen Laurens en toen snel met de wind mee over de dijk.

Na een kilometer of 3 kwam Laurens me voorbijgeflitst, op dezelfde fiets, dus wat zegt dat dan? 😉 Een paar kilometer voor het keerpunt zag ik Herman en Michiel de andere kant op stuiven en iets later Laurens. Dat stuk terug tegen de wind in, viel nog niet mee! Waarom had ik dat ligstuur nou thuisgelaten… En waarom mag je eigenlijk niet stayeren…?

Dan het laatste onderdeel. Waar ik tijdens het fietsen door aardig wat mannen ben ingehaald, kon ik vrij snel na de start van het hardlopen er alweer 3-4 pakken. Dat werden er al snel 10, het ging lekker. Toch kwam ik ook Herman tegen, die kon al op weg naar de finish, terwijl ik nog een rondje moest, wat een conditie! Die 5 kilometer vlogen om en zo kon ik de anderen heren net na de finish weer begroeten en bijkomen van deze mooie ochtend.

Gelukkig ging het vandaag om het resultaat van de beste 3 en ik heb ik weer een heel jaar om aan mijn leerpuntjes en trainingsuren te werken. Desondanks een heerlijke dag gehad en dank aan Herman, Michiel en Laurens voor het voordoen hoe het wel moet! 😀

Dames 1

Femke en Hilly Panjer

De wedstrijd van D1 was een team time trial. In de ochtend moest eerst individueel een heel korte triatlon worden afgelegd, op basis waarvan dan ’s middags de teams als team een sprint moesten afleggen.

Helaas startte D1 met slechts 2 dames, Hilly en Femke P. Vanwege vooral blessures, met helaas in de laatste week de afmelding van Femke J, kon dus niet met een volledig team worden gestart. Heel jammer. Daar bovenop kwam ook nog het uitvallen van Hilly na de ochtendsessie, omdat zij te veel last kreeg van een oude blessure. Als gevolg hiervan moest Femke alleen in de teamwedstrijd van de middag starten. Dat heeft zij echter super goed gedaan.

De ochtendserie:
In de ochtend moesten de teams zich dus kwalificeren voor de middagserie. Met dus slechts 2 dames aan de start werden Femke en Hilly respectievelijk 3e (!) en 38e van in totaal 53 deelneemsters.

De middagserie (door Femke P):
(Femke moest dus door het uitvallen van Hilly alleen starten.) Ik moest een minuut ná het laatste team starten. Maar al snel dat team weer ingehaald bij het zwemmen! Tijdens het zwemmen in het enorm woeste water ook nog 2 andere teams ingehaald en op de fiets ook het team van Groningen, waar ik studeer, ingehaald. Wat ik wel leuk vond hahah. Maar ik merkte wel dat alleen tegen de wind in wel heftig was … ook met lopen nog weer 1 of 2 teams ingehaald, dus al met al best netjes gedaan!! Zat uiteindelijk maar 40 seconden van het winnende team af :)!!

Dames 2 (door Jessica)

Als rookie mocht ik het impressietekstje schrijven vanuit damesteam. Vanaf het moment van aankomst konden we al andere Aquapoldro leden aanmoedigen. Er hing een superfijne sfeer. En dan om 10.40 onze start. Bij het zwemmen was het aardige worsteling met de andere atleten om een plekje te bemachtigen. Maar uiteindelijk allemaal een plekje kunnen vinden en lekker gezwommen.

Annemiek was al als een speer het water en de wisselzone uit. Manon kwam als 2e het water uit met daarachter Jessica op de hielen en daar weer achter Janine. In de wisselzone waren er de nodige struggels met het pak. Nu kon de rookie toch nog ergens snel zijn en als eerste van de 3 de wisselzone uitrennen. Bij het fietsen was er de heenweg lekkere wind mee waardoor iedereen heerlijke tempo’s kon fietsen. De terugweg was er hevige wind tegen en dat bracht de snelheid bij iedereen toch een stuk terug.

Nu werd het een race bij het lopen. Janine nu aan de leiding na het fietsen met daarachter Annemieke, Manon en ergens achteraan Jessica. Bij het fietsen zijn er nog wat inhaalmomenten geweest. Leuk parcours, maar de kleine hellingen kwamen wel als een verrassing. Annemiek uiteindelijk als eerste de finish over met Manon daar vlak achter en daarna Janine. En uiteindelijk 10 minuten later kwam Jessica over de finish met een superleuke aanmoediging van haar team.

Overall ook nog als 4e geëindigd! Het was een hele leuke dag met veel andere leden.