Belangrijke nieuwe regels voor spelers

Vrije bal

Een speler mag rechtstreeks vanuit een vrije bal buiten de 6 meter scoren.

De speler mag de bal ook zelf nemen door de bal los te laten (duidelijk opgooien of op het water leggen), en daarna direct scoren – met of zonder dreiging of zwemmen.

Een vrije worp wordt genomen op de plaats waar de bal zich bevindt, niet waar de overtreding heeft plaatsgevonden.

Binnen de 6 meter

Als een aanvallende speler die binnen de 6 meter met zijn gezicht naar het doel ligt en tijdens een scoringspoging door de verdediger van achteren wordt gehinderd – zoals vasthouden of terugtrekken – moet een strafworp worden toegekend. Dit geldt niet als de aanvaller scoort, als de aanvaller met zijn of haar gezicht van het doel af ligt of wanneer de verdediger alleen de bal (aan)raakt.

Binnen de 6 meter, moet de speler altijd eerst overspelen naar een medespeler, voordat een doelpunt gescoord kan worden.

Hoekworp

Een hoekworp mag genomen worden door een speler:

  • Die direct schiet op het doel
  • Die de bal in het spel brengen door de bal zichtbaar in het spel te brengt (duidelijk opgooien, overspelen of de bal zichtbaar op het water laten vallen). Nadien kan de speler dreigen en zwemmen met de bal om daarna te scoren. Voorwaarde is dat de bal los komt van de hand. Verdediger mag dan daarna ook aanvallen.
  • Die de bal overspeelt naar een andere speler

De Keeper

Een keeper mag daarom de middellijn passeren en meespelen in de aanval. De keeper verliest wel zijn of haar privileges buiten het 6-metergebied: op de bodem staan, de bal stompen en de bal met twee handen tegelijkertijd aanraken.

De Coach

De coach mag in de aanval meelopen tot de 6 meter. Tijdens de verdediging moet de coach naast zijn bank staan of zitten op de bank.

Wisselen

De “Flying Substitute” wordt alleen in grote baden toegepast, waar een drijvende lijn aanwezig is. Let erop dat er een “high-five” gegeven moet worden voor er gewisseld wordt. Dit geldt alleen voor normale wissels en niet voor uitgesloten spelers.

Dus dit geldt niet in onze thuisbaden en is zelfs niet van toepassing in Regio Oost.