Wedstrijdverslag Triathlon Nieuwkoop 03-06-2018

Verslag door Andries Langendijk

Triathlon Nieuwkoop (1.9k-90k-21k in 4.59)

Na een aantal teamwedstrijden waarbij de druk er vol op stond, en voor mij de resultaten persoonlijk niet helemaal top waren, was het nu tijd voor het ‘echte’ werk: de halve van Nieuwkoop. De eerste echte test in aanloop naar de Iron Man in Kopenhagen in augustus, mijn grote doel dit jaar.

Vooraf: weervooruitzichten waren positief: niet zo warm meer als de dagen voorheen, maar toch droog en zonnig. Maar de perceptie bleek toch anders: het voelde bloedheet aan, en mijn rug (de randjes die ik niet goed ingesmeerd had) voelen nu nog ‘medium rare’ aan. De voorbereiding was voor mij niet optimaal: een aantal nachten erg slecht geslapen als gevolg van de hitte en een verhuizing van mijn moeder. Nou ja, het is een test. En ik wilde het niet als excuus te gebruiken om af te wijken van mijn vooraf gestelde doel: finishen binnen 5 uur. Plan was: 35 minuten zwemmen, 2u30 fietsen en 1u45 fietsen.

De praktijk: Na wat logistieke uitdagingen (waar laat ik de kinderen nu Nicola in Barcelona is? Vroeg uit bed trekken en bij zus droppen en vanaf daar een uurtje naar de start fietsen was de oplossing) op tijd bij de start, waar ik vervolgens opgeroepen werd aangezien ik mijn chip verloren was. Ok, nu rustig blijven graag. Eerst mij kunnen vergapen aan de nederlandse top, die in de NK serie een half uur voor ons startte. De gebroeders Scheltinga en Brons gingen strijden om de overwinning, met Martijn netjes daarachter op uiteindelijk de 10e plek. Toen mocht ik. Na een wat mislukte zwemstart in Almere besloten midden in de groep te starten. Ging op zich prima, maar bij de eerste boei kreeg ik wel een schop in mijn gezicht. Stoppen, bril weer op. Daarna nog 2x gestopt om mijn bril weer goed te doen – 1e keer lekkage, 2e keer beslagen. Ok niet ideaal, maar begon op een gegeven moment weer mensen in te halen, en het is nog lang. Zwemtijd 38 minuten over 2,1km (iets te lang dus) – beetje achter op schema!

Na de fietswissel was ik van plan lekker te gaan knallen, maar ik voelde meteen dat ik niet enorm sterk was vandaag. Goed gelet op de hartslag en voeding, maar desondanks moest ik mijn tempo na een tijd naar beneden bijstellen. Vooral mijn onderrug begon halverwege pijnlijk te worden. Uiteindelijk was dit alsnog 35,5 km/h gemiddeld dus niet slecht, maar 2u33 over 90k betekent dat mijn marge in mijn plan al zo’n beetje weg was.

Het lopen: wellicht omdat ik tijdens het fietsen niet voluit kon gaan, voelden mijn benen verbazingwekkend goed. Ik liep meteen 4.45 min/km en hoewel dat lichtjes op liep, kon ik steeds meer mensen inhalen, zelfs mensen die mij in het begin van het lopen nog voorbij gingen. De laatste 1,5 ronden werden alsnog best zwaar, maar met de uiteindelijke looptijd van 1u44 bleek ik nog net binnen de 5 uur te zijn geëindigd! Ik had zelfs nog 16 seconden over . Dit resultaat bleek genoeg voor de 18e plek in de open serie!

Na de finish eerst maar een half uurtje in een donkere tent voor pampus gelegen voordat ik weer ergens toe in staat was. Test geslaagd, op naar Kopenhagen!

Groeten, Andries