Wedstrijdverslag 1/2 triathlon Klazienaveen 2018

Verslag door André van den Berg

Hierbij het verslag van mijn halve triathlon in Klazienaveen

Voorbereiding

Na mijn marathon in April had ik nog een ander doel dit jaar; eens een keer een echte halve triathlon voltooien. Hierdoor had ik twee keer de midden-afstand in Didam gedaan maar dat is met 80km fietsen en 20km lopen net geen Halve. Dus mijn trainingsschema wat compacter gemaakt voor de Halve in Klazienaveen. Vorig jaar was ik in mijn vakantie al wezen kijken bij puzzelstukjes en dat leek me wel wat.

Zwemmen

De onervaren buschauffeur (hij wist niet precies waar hij moest zijn) bracht de atleten 1900m verder van de wisselzone om daar gelukkig in de schaduw een korte tijd te wachten op de briefing en de start. Het water was rond de 22 graden en daardoor was een wetsuit wel toegestaan. Dat scheelt toch wel als je zo’n afstand moet zwemmen.

Dat zwemmen ging relaxt, de start niet problematisch omdat ik ook vooraan lag en daarna rustig doorgezwommen. Ik kon alleen niet in iemands voeten gaan hangen want je zag door het troebele water nauwelijks nog je gestrekte arm. Maar van enorme bende en smerig uit het veenwater komen was gelukkig ook geen sprake. Lekker zwemmen met zon afgewisseld met schaduw van de bomen langs de vaart. Met 29min klom ik uit het water. Heel tevreden.

Fietsen

Op een drafje naar en door de wisselzone, pak uittrekken ging prima en ik was dus redelijk snel op de fiets voor vier rondjes van 23,4km tot 93,5km totaal. Zoals gebruikelijk werd ik flink ingehaald maar dat deerde niet heel erg; ik keek alleen op m’n horloge voor de afgelegde kilometers en het bijbehorende voedingsschema; genoeg eten en drinken. Het kwam redelijk uit. In Klazienaveen hebben ze op een punt gels, repen en bidons met water en energy-drink en mijn lege bidon kon ik mooi wisselen voor een nieuwe gevulde, met de bekende oranje dop van SportvoedingWebshop.nl

De tweede ronde kwamen ook de wielrenners van OD op de baan en kwam Gjalt me groetend in zijn eigen tempo voorbij. Het werd dus best wat drukker. Ik heb ook heel wat setjes mij in zien halen. Er werden ook wat kaarten uitgedeeld maar de jury ziet natuurlijk niet alles. Mijn derde ronde was het zwaarst en de laatste voelde weer wat lekkerder. Uiteindelijk heb ik gefietst met 29,4km/u gemiddeld, gelijk aan Didam vorig jaar. Met een flinke zijwind toch best tevreden.

Lopen

De wissel ging weer prima, alleen weer een flink eind door de wisselzone. En toen begon ik aan de vier rondjes van 5,2km tot 20,9km (grrrr géén 21,1km). Het was ondertussen al flink warm geworden. Ondanks dat had ik snel de behoefte om te plassen, iets wat ik nog nooit heb hoeven doen. Halverwege de eerste ronde in een stukje bus maar even verlichting aangebracht. Onderweg 3 verzorgingsposten met energy en water en veel bewoners (en kinderen) die sponsen, bekertjes water en de tuinslang hadden klaarstaan voor de verkoeling. Dat werd dankbaar aangenomen.
Helaas werd de rit zwaarder en zwaarder en was het lastig ‘aftellen’ tot de finish. De ronde- en kilometertijden liepen ook langzaam maar gestaag op naar een tempo waarbij het voltooien van de Halve het doel werd zonder veel te lopen. In de achterhoede van de wedstrijd was het nog best gezellig met mede-lopers, vrijwilligers en publiek langs de kant. En maar zwoegen.

…maar…..gehaald!  In een tijd van 6:03 triomfantelijk door de speaker binnengehaald. En toch nog tevreden. Het was inmiddels meer dan 28graden.