Zwemmarathon Stavoren naar Medemblik 2017

Verslag door Bob de Vries

De weersverwachtingen voor deze dag voorspelde een zware editie. Windkracht tussen 4 en 6, veel bewolking en regenachtig maakten deze overtocht niet gemakkelijk.

Mijn hoofddoel was de overkant halen, van Stavoren naar Medemblik, afstand 22 km.

Al snel na de start het gevoel alsof je in een wasmachine zwemt, waardoor technisch goed zwemmen moeilijk werd. Door de golven en de wind was het ook niet eenvoudig om je volgschip te vinden, laat staan netjes ernaast te zwemmen. Toch is elke zwemmer afhankelijk van zijn schipper aangezien hij je naar de overkant navigeert.

Na ruim 3,5 uur voelde ik me naar de omstandigheden nog redelijk fit. Ik had de voeding, die ik elke 15 a 20 min. kreeg aangereikt van mijn coach Astrid goed verwerkt. Ondanks de golven ook geen last van misselijkheid/zeeziek.

Voor de wedstrijd met Astrid afgesproken om na 3,5  uur het tempo te verhogen naar de finish, dat lukte goed. Wat niet goed lukte was het doorgeven van de afgelegde kilometers door de schipper. Ik kreeg wisselende informatie over de nog af te leggen kilometers. Dat ging ten koste van mijn focus en snelheid, jammer.

Het mocht mijn pret niet drukken. Na 5.43.29.99 tikte ik aan in de haven van Medemblik. 300 meter na de nummer 3 van het NK. Mijn missie was geslaagd, het IJsselmeer overzwemmen en 4e geworden tussen de snelste marathonzwemmers van Nederland. Daar kan ik, en mijn coach Astrid tevreden en dankbaar op terug kijken.

Vooruit kijken doen we ook na dit leerzame avontuur, zeg nooit nooit,  en wie weet voor volgend jaar . . .