Repost: Wedstrijdverslag WK kwalificatie Sprint Holten 01-07-2017

Verslag door Jan Ettema

De eerste keer dat ik gestart ben in Holten, mooie gelegenheid om een stukje te schrijven voor Aquapoldro site.

Na een paar maal de voorkeur aan Didam te hebben gegeven en na een keer niet ingeloot te zijn nu dan toch een startbewijs voor Holten.

Vooraf op internet zoeken waar de start is, waar ik moet zwemmen en welke route ik moet fietsen; nou dat was dus niet duidelijk! Wel duidelijk is dat de wisselzones ver uitelkaar liggen.

Ik heb mij opgegeven om mee te doen aan een WK kwalificatie serie op de sprint afstand. De kwalificatie is dan voor het WK in Rotterdam.

In Almere had ik mij al gekwalificeerd, dus dit was een goede training of krachtmeting met de collega’s. Helaas, slechts 15 deelnemers op papier waarvan de helft dames.

Meestal maak ik mij druk om hoe het zwemmen zal gaan of maak ik mij druk om de weersomstandigheden. Maar in plaats daarvan maakte ik mij druk over de vraag waar moet ik zwemmen, waar laat ik mijn spullen en is het wel of niet stayer? Aan de hand van “het” programma was het zwemmen in de recreatieplas Domelaar en dan naar Holten fietsen en 2x een rondje via de Motieweg met zijn 10% heuveltje. 

Door alle onzekerheden, maar wat vroeger naar Holten gereden, dan blijkt dat er een ervaren organisatie staat!. Ter plekke was het snel duidelijk waar ik moest zijn, waar ik mijn spullen moest laten en hoe ik bij de Domelaar moest komen.

Dit laatste gaat op de eigen fiets met motor begeleiding! Even ca. 6 km infietsen, maar helaas wel in de regen. Veel regen in Holten, echter buien, maar van buien wordt je ook nat. 

Bij de recreatieplas stond een grote tent waar we droog konden staan, zelfs met fiets en al, weer goed geregeld. 

Volgend probleempje; nu we ons aan het verzamelen waren bleken enkele deelnemers een tijdritstuur of een opzetstuur op de fiets te hebben en volgens de NTB commissaris zou dit mogen en zouden we niet mogen stayeren. Hoogste baas bij de NTB gebeld; uitspraak, geen opzetstuur en wel stayeren. Gevolg, nog een tegenstander minder. Volgende wijziging, we zouden de volledige Holterbergweg moeten fietsen en niet twee rondjes via de Motieweg. Leuk, maar ik kon mij er niet meer druk om maken. 

Samengevat; geen opzetstuur of tijdritstuur, stayeren toegestaan, 750 m zwemmen in de Domelaar, fietsen Holterbergweg op en neer en 2 rondjes lopen door het centrum, ik weet genoeg. Starten maar.

Zwemmen, volgens de officiele regels mogen wij niet inzwemmen, maar op 5 minuten voor de start in het water. Ach, ik heb 750m om in te zwemmen dit in 14:20 minuten gedaan, lekker gezwommen, een prima tijd en van niemand last. Samen met een andere deelnemer gezwommen, nou ja samen, dan was deze deelnemer links van mij, dan weer rechts, dan weer voor mij, uiteindelijk was hij toch 40 seconden sneller. De dames waren allemaal sneller dan mij. (Girl power!)

Fietsen; vrij snel de dames ingehaald, ik mag daar niet achter blijven, want stayeren met dames mag niet, bovendien gingen die toch te langzaam voor mij. (man power!) Een stuk voor de dames fietste een andere deelnemer, een heer, dus deze maar ingehaald en samen verder gefietst. Samen fietsten we op dat moment op de 2e plaats in de wedstrijd. De 25,5 km fietsen in de regen hebben we in 43:25 min afgelegd. Mooi hoor die heuvels, de natte bochten en natuurlijk de 10% klim in de Motieweg. Zwaar, maar geeft wel een extra uitdaging. Ondertussen mijn fietsmaat kwijt geraakt door een schakelfout van hem; kost toch veel tijd als je met een te lichte versnelling omhoog gaat. “Rustig” doorgefietst zodat we weer samen waren, voordeel van mijn fietsmaat was dat hij het parcours goed kende en dat is in de regen best wel een voordeel. Zoals hij over de klinkers knalde had ik vast niet gedaan als ik alleen was geweest. De klinkers stellen dan niets meer voor, in enkele seconden heb je die gehad, belangrijkste is het stuur goed vast houden en hopen dat vullingen in je mond blijven zitten! Lekker gefietst en aan het einde werd het zelfs droog, temperatuurtje van 20 graden dus veel zuurstof in de lucht, wat wil een triatleet nog meer?     

Tot slot lopen; eerst door het centrum, buiten Holten een heuvel over en terug naar het centrum en dat 2x. Tijd voor het lopen 24:04 minuten. 

Op het zwemmen na zou alles een beetje sneller kunnen, maar daar waren de omstandigheden niet na.

De Holtenaren maken van de triathlon een feest, tenten met muziek, ook live muziek en kinderen met sponzen. Dit geeft veel afwisseling tijdens het lopen, het lopen gaat ondanks een behoorlijke heuvel daardoor bijna vanzelf. 

Holten is wel bijzonder in de reeks triathlons in de buurt; 

Wisselzone bij het zwembad of wisselzone bij de recreatieplas Domelaar.

Gezamenlijk vertrek naar het zwembad of de Domelaar.

Lange wisselzone in het centrum om de fiets weg te zetten en te starten met lopen.

Fietsparcours gaat via één ronde met Motieweg en Holterbergweg op en neer of door 2 rondjes met de Motieweg.

Heel veel deelnemers, vooral op de 1/8 afstand die s’middags om 16;00 uur begint en dan wordt het pas echt druk. (en gezellig)

Al met al heb ik mij goed vermaakt, lekker gezwommen en een lekker zware training afgewerkt. 

Volgens jaar? Weer Didam of toch maar weer Holten?

Groet, Jan Ettema