Wedstrijdverslag OD Bosbaan Amsterdam 30-09-2017

Verslag door Michiel Beets

Op een glad mossig randje begint race day.

Samen met mijn zwager (Died) beginnen we aan onze eerste olympische afstand. Op het dek aan de kant probeer ik de grote boei te ontdekken waar we omheen moeten. Wat ligt dat ding ver zeg. Tijdens de wekelijkse zwemtrainingen in een aangenaam 25m bad met verwarmd water zwem ik toch vaak meer dan 2km. Maar dit is andere koek. Vanaf het glibberrandje met wetsuit aan het water in. Scherpe inademing, want man wat was het koud!

Met zijn allen watertrappelend voor een massastart. Langzaam wen ik aan de temperatuur. Ik had op het blog van DCrainmaker gelezen dat het horloge het beter doet als je voor de start een GPS lock kunt krijgen. Dan moet je wel met je pols omhooog. Watertrappelend met 1 arm de lucht in. Ziet er niet uit en ik raak steeds uit balans. Maar tadaa, hij heeft de link te pakken. Het startschot klinkt. Ik ga een OD doen. Vet cool. De eerste 500m is waardeloos. 

Door de mêlee met continu armen in mijn gezicht en voeten in mijn rug kom ik totaal niet in een ritme. Ademhaling kansloos, techniek tips die zo zorgvuldig geoefend waren het raam uit en op een bepaald moment draai ik op mijn rug en staar naar de lucht: “Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig” denk ik. De bosbaan heeft ook van de kleine ronde boeitjes voor de roeiers om de baan aan te geven. Volgens mij heb ik ze allemaal even geraakt. Wel een goede lijn gezwommen dus, dat dan weer wel. Toen de ergernis en de frustratie een maximum hadden bereikt werd het veld langzaam wat meer uitgespreid. Opeens was daar het keerpunt. Ik kwam in mijn slag en kon meer snelheid maken. Wat een verschil. Met volle teugen aan het genieten. Opeens lukte ook 3 of 4 slagen zonder adem te halen. De laatste 25 meter met een big smile op mijn gezicht. Gedaan!!

Op het tapijt een tikje gedesoriënteerd en wat zwalkend. Denkend aan de trainingen van Helen en Janine en de adviezen van jullie allemaal kon ik de stappen van de wisselzone weer voor de geest halen.

Ik zat trouwens flink te mieren voorafgaand aan de race. Tasje links van de fiets. Nee, rechts. Nee, toch links. Handoekje wel of niet uitgevouwen, fiets met handremmen op de balk, nee toch met zadel erop. Twijfel twijfel. Gelukkig goed advies van mijn buurathleet, die de fiets van Marianne Vos had. Hij zei lachend:” Relax, is allemaal normaal. Is je eerste zeker.”

Enfin, wetsuit open geritst. Rennend naar nummer 3161, helm op, fietsshirtje aan. Pielen met de strakke mouwtjes omdat mijn armen nog nat waren. Sokken aan. Omdat ik geen waterdichte HR-meter had moest ik onder mijn trisuit op de tast dat dingetje erin klikken. Kostbare minuut J. Wel heel blij dat  ik dat deed want gedurende de rest van de race kon ik goed zien of ik mezelf aan het opblazen was of niet. Wat mij betreft de meest essentiele kit is: HR-meter en cadans meter. Vergeten om mijn fietscomputer op te laden voor de race. Wat een stupide basisfout. Maar goed hij heeft het gelukkig volgehouden. 31:50 min over het zwemmen. 3:02 minuten in transitie 1.

De 4 rondjes fietsen gingen prima. Bijna onmogelijk om op delen niet te stayeren gezien het smalle parcours en de vele deelnemers. Maar gelukkig geen penalty gekregen. Er ligt op fiets gebied nog wel veel te halen qua snelheid. Ik zat altijd rond de 32km/u. Zette ik aan dan klom mijn hartslag al snel naar de 144+ en dat is voor mij nog te hoog. Lieve supporters langs de lijn. Mijn zusjes en neefjes en nichtje. Andere zwager ook en ook nog familie van Died. Super! 20m voor T2 uit de schoenen gegaan. Ik hoor het haar nog zeggen: “vooruit kijken! Je weet waar je voet zit!” Erg soepele T2 van 1 minuut.

Het rennen was de eerste 2 km een kwelling. Ik had steeds het gevoel mijn klikpedaal nog onder mijn voorvoet te hebben. Misschien is een inlegzooltje voor de fietschoenen een idee. De rondjes rennen waren zo voorbij. Een tijd van 49:03 voor het rennen.

Wat een kick! Onder de finish door en ik was niet totaal gevloerd. Had ik sneller gekund? Denk het wel. Maar voor een eerste keer ben ik super trots!~

Dank voor alle tips en adviezen. Op naar de halve challenge in Herning, Denemarken op 9 juni 2018!

31:50 – T1 3:02 –  1:14:34 – T2 1 min – 49:03

Totaal: 2:39:01