NK Wintertriathlon Groningen (05-03-2017)

Zondag gingen Herman, Jan en Marco van start op het NK wintertriathlon in groningen: 10km lopen Herman werd hier 2e in zijn categorie H60 in 2:48:28u. Jan eindige net naast het podium en werd 4e in 2:54:07u in dezelfde categroie. Marco finishte in 3:24:28u.

 

 

Herman: 
De Wintertriathlon (WT), zal ik het nog eens ‘proberen’? Vorig jaar had ik het wel erg zwaar en ging met name het schaatsen voor geen meter. Maar ja, om er zo me te kappen. Toch maar doen dus. Mede geprikkeld door Jan Ettema, die na de nodige sprint WT’s zich nu ook aan de kwart ging wagen. De kwart is 10 km lopen, 46 km fietsen en 20 km (54 ronden) schaatsen.
Vorig jaar had ik met name weinig geschaatst, dus die opmerking hierboven is niet zo vreemd. Dit jaar wat meer, al is 13 keer sinds eind november natuurlijk niet veel.
Daarnaast, anderhalve week voor de WT mijn rug geforceerd bij een fiets-intervaltraining. De laatste anderhalve week getaperd met als afsluitende training achterfietsen bij de Run-ATB-Run op zaterdag.
Hoe dan ook, met de nodige twijfels en samen met Jan naar Groningen voor het NK. Twee oude mannen op pad voor hun wedstrijd in agegroup 60+. We waren het er over eens (de theorie): het wordt een strijd om plek 3 tussen ons. Ik de betere loper. Jan de betere schaatser. Wat betreft het fietsen was het onze eerste confrontatie en waren we wel benieuwd naar de uitkomst.
Voor het lopen was het mijn plan om net onder de 44 minuten te lopen en met 43:59 is dat wel zo ongeveer gelukt. Snel wisselen. Daarna is het bij het fietsen altijd weer erg spannend of en wanneer en in welke mate de kramp toeslaat. Het eerste stuk, lekker met de wind mee, was het zaak om niet te veel te willen profiteren van die gunstige wind. Doseren en inschatten. Het liep goed tot op een gegeven moment toch de eerste krampprikkels kwamen. Deze voldoende kunnen onderdrukken en na twee ronden terug in de wisselzone zie ik tot mijn verrassing Her T., snelle loper en schaatser en gedoodverfd favoriet in onze agegroup. En vorig jaar had ik me nog over de kop gefietst om bij hem in de buurt te blijven. Met een snellere wissel dan hij was ik echter als eerste op het ijs, al had dat geen waarde want hij is toch veruit de betere schaatser. Het schaatsen ging vanaf het begin wel lekker en het duurde een tijd voordat Jan voor het eerst voorbij kwam. En dat in een tempo wat voor mij bij te houden was, dus ben ik maar even aangehaakt. Na een ronde of 8 sloot Jan aan bij een groep die me net te hard ging dus die maar laten gaan in de wetenschap dat Jan zo’n 8 tot 10 ronden nodig zou hebben om een ronde in te lopen. Ik wist niet wat mijn voorsprong was, maar het zou genoeg moeten zijn. En waar was Henk vdB? De gedoodverfde nummer 2. Ik had hem niet in de gaten totdat hij op het rondenbord, dat het aantal afgelegde ronden van de top 15 toont, verscheen. Toen was ik zelf ook al lang op het bord en stond ik nog iets boven hem. Dat maakte het extra spannend: nog steeds op plek 2 met niet zo veel ronden meer te gaan. Sinds zo’n 10 ronden voor het eind had ik het echter wel moeilijk gekregen. Het gevoel dat ik vorig jaar al binnen 10 ronden had. De laatste paar ronden was echt harken, maar ook daar kwam een eind aan en naar later bleek had ik een marge van 36 seconden. De laatste ronde was hij 10 seconden sneller dan ik, dus het had niet veel langer moeten duren.
Ik had overigens geen idee van mijn tijd. Alleen bij het lopen had ik dat in de gaten gehouden, verder was ik niet met tijd bezig. Tot mijn zeer aangename verrassing rolde er een eindtijd uit van 2:48:28 uur. Maar liefst 7.40 minuut sneller dan vorig jaar. Nog meer was ik verrast door mijn schaatstijd van 41.21 en maar driekwart minuut langzamer dan Jan. Zo snel was ik nog nooit geweest. Jan debuteerde in 2:54:07 en moet helaas genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats.
Had ik het al (eens) over snel wisselen gehad? Mijn eerste wissel was een gedeelde vierde tijd en mijn tweede wissel ook en per saldo 55 seconden sneller dan nummer 3. Oftewel: daar heb ik de winst gepakt.
Marco Betman was ook van de partij en heeft, zoals hij zelf aangeeft, het podium net gemist. Ik moet hem gelijk geven. Ik zag hem een meter of drie voor het podium langs lopen.

 

PS. Tip voor de dames: Bij het NK deden 5 dames mee in de verschillende categorieën, podium verzekerd (mits finish binnen 3:45 uur)!