Wintercompetitie 2017-2018 – mountainbiketijdrit, 02-12-2017

Verslag door Helen en Harold Vrielink

2 december 2017, wintercompetitie 2017-2018 – mountainbiketijdrit

 

De herfst van 2017, is tot eind november vooral nat en donker. Wanneer we op zaterdag 25 november een week voor de tijdrit de route gaan verkennen, mogen we dus de nodige modder verwachten. Wat we die zaterdag aantreffen op “ons parcours” rondom de Kooiberg is niet alleen maar wat modder. Op “Landgoed de Kooiberg” is volgens de daar opgehangen mededelingen het “lanen-herstelpan” in uitvoering. Van herstel is nog niet heel veel sprake, diepe sporen met dikke modder treffen we aan, vooral het pad onderlangs bij start-finish is één enorme bak bagger. Met de groep toch maar een rondje proberen, de klimmen blijken er nog aardig goed bij te liggen. Conclusie “lang niet best, maar….. voor ach “de omstandigheden zijn voor iedereen gelijk tijdens de tijdrit”. En met slechts één kleine aanpassing omdat we niet meer langs het hek kunnen kan het parcours grotendeels gehandhaafd blijven.

 

Woensdag 29 november, per email en App gaat de vooraankondiging richting de leden, al snel gevolgd door de eerste aanmeldingen van vrijwilligers (Top) maar ook door “alarmerende” berichten van leden die op eigen houtje al een rondje over het parcours hadden gedaan. Berichten met: “Super veel modder”; “Bijna onbegaanbaar” beloven voor zaterdag niet veel goeds.

 

Vrijdag 1 december, als laatste check maak ik een lunchwandeling over het parcours. Op dat moment is alleen een graafmachine nog bezig met werkzaamheden. Het parcours is door het betere weer wat opgedroogd, de sporen zijn er nog, maar nu niet meer gevuld met modder. Na de chck gaat een berichtje met die strekking over de Tri-App aangevuld met “verwacht geen PR’s”. Omdat er in vergelijking met eerdere jaren, meer werk zal zijn met uitpijlen en prepareren van het parcours gevraagd of iemand anders de groep vanaf het zwembad naar “De Kooiberg” te begeleiden. Harry reageerde daar gelukkig direct op (waarvoor dank).

 

Zaterdag 2 december, om 8:15 uur al onderweg naar het parcours. Zal samen met Helen de lintjes gaan ophangen en proberen het zo begaanbaar en duidelijk mogelijk te maken. Bij aankomst blijkt het van herfst ook echt winter te zijn geworden, het heeft gevroren met als gevolg dat de sporen van de bosbouwers nu ook nog hard bevroren zijn. Dit geeft even een extra uitdaging, maar met wat moeite kunnen we in de bochten iets van een spoor maken. )Door een enkeling na afloop zelf “kombocht” genoemd).

We zijn nog niet eens helemaal rond als de tijdwaarnemers: Mia, Maryl en Wilbert en “de zwemmers” al arriveren, zeker voor de mensen die niet bij de verkenning waren even ie het een verassing hoe slecht het er bij lijkt te liggen. Terwijl Helen nog de laatste lintjes ophangt probeer ik uit te leggen dat het “er eigenlijk juist best goed bijligt” zeker in vergelijking met de week en zelfs de dagen daarvoor is dat ook zo.

 

Deelnemers 18 in totaal, waarvan er zeventien al hadden gezwommen (voor de maximale punten) verdeeld over 4 dames en 14 heren beginnen aan de verkenning / rondje opwarmen. Onder de deelnemers bevinden zich ook een behoorlijk aantal “nieuwe leden”. Door materiaalpech kan Gaby helaas niet meedoen aan de tijdrit. En zo staan uiteindelijk 17 leden, klaar voor de start. Ronnie staat in verband met zijn prestatie vorig jaar op “Pole Position” gevolgd door de rest. Met een tussentijd van 20 seconden gaat iedereen van start en na vijf minuut twintig is ook de laatste gestart. Al na drie minuten komen daarna de eerste twee deelnemers door de laatste bocht van het parcours. Ralph heeft de twintig seconden dat hij later is gestart al goedgemaakt ten opzichte van Ronnie. Ze maken er in plaats van een tijdrit gewoon een XC-wedstrijdje van, erg leuk voor publiek / vrijwilligers om te volgen. Zoe besluit na een ronde te stoppen net als Sander Den Hartog dat lijkt te doen, maar ondanks zijn “gemopper” over weinig grip met de Cyclocrosser gaat hij toch door.
Als er nog vier aan hun laatste ronde moeten gaan beginnen finishen Ralph en Ronnie al als de nummers één en twee. Hinke komt anderhalve minuut later als nummer drie binnen. Bij de dames zijn er twee finishers, Hilly en Marjon worden in die volgorde één en twee.

Als geheel, kunnen we ondanks de slechte vooruitzichten betreffende weer en parcours toch spreken van een geslaagde editie. En afsluitende nogmaals dank voor de vrijwilligers:

 

– Mia, Maryl en Wilbert voor de tijdwaarneming;
– Gaby voor het maken van de foto’s;
– Harry voor het begeleiden van de groep naar het parcours;
– Ronnie voor de hulp bij het ophalen van de lintjes na afloop.
 
Groeten, ook namens Helen, Harold