11 november 2017 – Aquapoldro-ZPC Hatto Heim – 8-6

Sefkan komt weer kijken bij zijn eigen team. We spelen thuis tegen Hatto Heim, zij staan op plek 5 en wij op plek 4 met allebei evenveel punten. Ons doelsaldo is echter vele malen beter. Ze maken per wedstrijd maar 5-6 doelpunten, melden Tijs en Nick. Het zijn grote gasten, dus zwemmen zal wel goed zitten bij ze. Er zitten ook twee spelers bij van de B-jeugd (met dispensatie van de KNZB) en die zijn echt groot. Vooral nummer 9, hun topscorer, stoot bijna zijn hoofd aan de hoge glijbaan. Maar goed, we gaan uit van onze eigen kracht en dat betekent in de ballijn verdedigen voor je tegenstander. Kun je de bal in de aanval niet goed kwijt, maak dan een halve cirkel. Als iemand van ons op doel schiet, meteen terugzakken en niet liggen genieten van het schot. Je geeft ze dan de gelegenheid om snel te counteren en dat willen we nu zeker niet.

Wilco gaat, zoals altijd, in de eerste twee partjes op doel. Luka zwemt op, wint en tikt de bal terug op Niek. Luka zwemt meteen door en krijgt de bal weer aangespeeld. Recht op het doel en de 1-0 is een feit. Dat gaat lekker. Het volgende schot is van Niek, maar die wordt geblokt. We zijn veel voorin en de aanvallen duren ook lang. Luka gooit weer op goal maar ligt teveel op de rug, hoog over dus. Joppe overklast Hatto 8 en kan door. Wilco passt op Joppe over het hele bad heen, Hatto 9 (die van de B-jeugd) kan echter net de bal wegkapen. Dan passt Joppe op de vrij liggende Luka, 2-0. Een paar seconden voor tijd een keihard schot richting ons doel, Patricia stopt de bal. Met 2-0 de rust in.

Tijs en Nick zijn wat nerveus over de stand. We hadden er al veel meer in moeten hebben. Als zij er één in leggen gaan ze er in geloven en moeten we echt oppassen. Zorgvuldiger in de aanval dus, aansluiten en aanbieden luidt de boodschap. Hatto trapt voor de tweede keer in het kunstje van Luka en Joppe maar deze keer raakt Luka de lat. Tijs schreeuwt nog maar eens dat we aan de binnenkant en in de ballijn moeten liggen. Britt passt af voor het doel, ze kan eigenlijk beter zelf schieten. Hatto 9 luidt het doemscenario van Tijs in, met zijn krachtige schot knalt hij de 2-1 er in over de kansloze Wilco heen. Een 2 meter bal luidt de 3-1 voor ons in, Luka profiteert. Hatto 9 legt de 3-2 er in en dat is de stand na 2 partjes.

Spannend deze wedstrijd. Als tip voor partje 3: via de zijkanten spelen. Derde keer het kunstje van Luka en weer trappen ze er in. Voor het doel van Hatto speelt Merijn de ‘stervende zwaan’, onder water kun je niet gooien. Vlak daarna is onze zwaan weer boven en passt fraai op Wilco die met een solo richting doel de 4-2 op het bord laat verschijnen. Het is dat hij zat, anders veel te veel solo. Als we een man-meer uitspelen kan Wilco (na 10 keer dreigen) scoren (5-2). Merijn scoort vanuit de hoek de 6-2. Hatto 8 passt keurig op Wilco (hartelijk dank) maar dit wordt geen doelpunt. Luka maakt met een afstandsschot de 7-2, maar als Hatto 9 vrij voorkomt kan Niek de bal niet meer stoppen en wordt het 7-3, even later gevolgd door de 7-4.

Laatste partje, nog even volhouden. Als er geschoten wordt meteen terugzakken, daar ligt een deel van onzer zwakte. Ook zorgvuldiger passen in de aanval. Wilco zwemt nu op en wint weer. Hatto 5 schiet op doel, maar Niek kan de bal stoppen. Even later schiet Wilco op de lat. Hatto 9 (alweer) knalt rechtstreeks vanaf een vrije worp de bal ons doel in (nou ja rechtstreeks, we zagen toch echt een tweede beweging voor hij schoot, scheids zag dit niet). Het is 7-5, ze komen weer dichterbij. Britt passt op Wilco die vrij ligt en de 8-5 noteert. Luka veroorzaakt een 5 meter en mag met zijn 3e P aan de kant blijven voor de rest van de wedstrijd. Scheids had hem al P’s gegeven voor commentaar op de leiding. Hatto 9 neemt de 5 meter en doet dit vóór de scheidsrechter fluit. Normaal gesproken jammer, maar scheids laat hem overnemen en dus wordt het 8-6. De volgend aanvallen van ons blijven puntloos: Wilco schiet zelf en dus over, Patricia passt op Merijn en die mist. Wirachai, Benthe en Wiesje spelen ook mee, maar komen in het verhaal niet voor. Ze zijn echter wel onmisbaar want door hun acties kan de rest wel scoren en vrij zwemmen.

De bus naar Hattem gaat zonder punten terug en wij stijgen naar plaats 3. We zijn blij met het resultaat maar we hebben het wel onnodig spannend gemaakt omdat we het niet definitief afmaakten in de beginfase en we niet zorgvuldig genoeg zijn in de aanval. Werk aan de winkel dus in de volgende trainingen, te beginnen morgen.