Militair Kampioenschap (16-06-2016)

Herbert deed donderdag mee aan het Militair Kampioenschap Triathlon Olympische Afstand. Met 2u25 realiseerde Herbert een mooi PR.

 

Herbert:
Vandaag was het dan zover: donderdag 16 juni, de Nationale Militaire Kampioenschappen (NMK) op de olympische afstand. Niet op een kazerne of de Marinehaven in Den Helder, maar bij Flevonice in Biddinghuizen. Daar kun je dus mooi triathlonnen! Met volgens mij wel 70 of 80 collega’s aan de start voor de OD (individueel of als trio), waaronder een paar bekenden en ook (militaire) teams uit Frankrijk, Zweden, Duitsland en België. Daarnaast nog eens zo’n aantal op de 1/8e. Voor mij m’n debuut op deze afstand, maar met het trainingsschema voor de halve van Almere in september waren mijn verwachtingen best hooggespannen.
Op tijd naar de polder om rustig startnummer op te halen en de fiets weg te zetten, en ondertussen van heerlijk weer te genieten. Had eigenlijk nog even een verkenningsrondje willen infietsen, maar dat mocht niet…. We mochten wel voor het startsignaal het water in (mooi meertje op het terrein van Flevonice), dus een stukje inzwemmen (de eerste meters in wetsuit dit jaar) lukte wel. Start om 11u10 voor drie rondjes om de boeien. Ondanks het inzwemmen een moeizaam eerste rondje, waarbij het niet hielp dat de boeien net zo oranje waren als de badmutsen van de deelnemers, en bovendien een collega het nodig vond om mijn schouder als afzetpunt te gebruiken voor zijn ronding van de tweede boei. Gelukkig deed hij dat niet zo goed, dus ik kon op mijn beurt een flinke zwieper meepakken van zijn schouder. Daarna heb ik hem niet meer teruggezien :-). In rustiger vaarwater gingen het tweede en derde rondje een stuk beter, en na een snelle wissel in de mooi compacte wisselzone kon ik beginnen met fietsen. Als je die ijsbaan kent weet je  ongeveer hoe het fietsparcours eruitzag: acht rondjes van vijf kilometers (elastiekjes!) slingerend langs de ijsbaan. De stukjes wind tegen waren dus gelukkig maar kort, de stukjes wind mee helaas ook. Wisselen en loopschoenen aan, en met de klok op 1u36 begonnen aan 4 rondjes lopen, met een paar spaghettibochten rondom de zwemplas. Drinkpost (water) bij elke doorkomst, omdat de temperatuur lekker opliep in het zonnetje daar elke keer tien meter gewandeld voor een paar goeie slokken. Ondanks het feit dat ik het idee had dat ik eigenlijk iets te hard had gefietst, kwam ik het eerste rondje toch door na 12 minuten. Dat tempo zo goed als vast kunnen houden, resulterend in een looptijd van 48’09” en een eindtijd van 2u24’35”, zelf geklokt, de officiële uitslag moet nog komen. Mooie afstand, die OD. Ga ik vaker doen!