Auerlandsfjellet Xtreme Triathlon (N) (13-08-2016)

Jaap en Benhard volbrachten zaterdag de AXtri in het schitterende Noorwegen. Jaap legde de 1.9km zwemmen in 11 °C water, 98km fietsen met 3100hm en 21km lopen 1100m bergop af in 8:56 af. Bernhard volbracht zijn eerste triathlon in 11:45u.

 

Jaap bij de finish

 

Jaap:
In het schitterende fjordenlandschap 2 uur ten westen van Bergen vond de triatlon van Bergen plaats.
Op alle onderdelen waren er uitdagingen. De uitdaging van zwemmen in fjorden water, het 98km fietsen met ruim 3000 hoogtemeters en een 21km lange hardlooptrail met 1100m omhoog werd nog groter door het regenachtige weer.
Het water bleek met 11 graden kouder dan normaal en daarom werden naast de aangeraden neopreen sokken en mutsen ook handschoenen toegestaan.
Voor de wedstrijd ontmoette ik Bernhard van onze club.
De eerste 5min van de wedstrijd waren erg koud.. Daarna vond ik mijn ritme en kon ik wat rustiger ademen.
Er stonden vrijwilligers op de kant om bij aankomst hulp te bieden bij het uittrekken van de swimsuits voor verkleumde deelnemers.
Daarna een uitgebreide wissel van 7 minuten (ruimte voor verbetering) en direct begon het klimgedeelte op de fiets waarbij stayeren was toegestaan en ik allerlei mensen sprak. Het was nog niet zo bewolkt en de uitzichten over de fjorden was prachtig.
We beklommen de Auerlandsfjellet 2x en reden daarna 15km op het platteau op 1300m tussen gletsjers en bergmeren door. Erg mooi!
De afdaling was pittig en niet leuk, omdat mijn net vervangen achterste remblokje niet goed werkte en ik met soms 65km/u voor de bochten mijn voorste blokje met de minuut zag slijten… Dit was ook erg koud. Na het keerpunt beneden dezelfde klim in omgekeerde volgorde. Ik eindigde in 5.21 met nog een dun voorste remblokje over.
Daarna begon het, wat mij betreft, mooiste gedeelte. Na een km verhard ging de hike over een rotspaadje omhoog. Het was glibberig, nat en modderig en soms meer klauteren dan hardlopen. Omdat je van rots naar rots springt moest ik bewust af en toe naar de schitterende kloof kijken waar de tocht doorheen liep. Desondanks viel ik meerdere keren en kwam onder de modder te zitten.. Overal watervallen en meertjes en soms voerde de tocht over smalle paadjes langs rotswanden omhoog. De noren zijn enthousiaste supporters onderweg
De finale was in een dorpje op de top en hier stond veel publiek waardoor het een prachtige finish was.
Ik eindigde in 8:57 en Bernhard in 11.46.
De soep en warme douche waren memorabel daarna. Deze triatlon is een absolute aanrader qua natuur, sfeer en uitdaging.