3 in 1 van Jan Ettema

Waarom niet, één verslag van mijn laatste 3 triathlons seizoen 2016, dit als een soort afsluiting. Voor wie mij nog niet goed ken, ik doe alleen maar 1/8 triathlons en met deze 3 erbij heb ik dit jaar 10 x een 1/8 gedaan en 2x een sprint-wintertriathlon. Het mooie van de 1/8 is dat dit zo goed trainbaar is, de clubtrainingen met een keer extra fietsen of lopen is genoeg. Het herstel na een 1/8 gaat ook veel sneller, met andere woorden past prima bij mijn leeftijd en is daarom een leuke afstand en geeft veel voldoening.

 

Doetinchem
Stroombroek om precies te zijn is één van mijn favoriete locaties om een triathlon te doen. Altijd een goede organisatie en een park ferme op de parkeerplaats naast het water en de autoparkeerplaats weer pal naast het park ferme. Heel compact bij elkaar. Vroeger was in Doetinchem een fietsparcours van 20 km, tegenwoordig is dit 10 km, maar nog steeds een snel parcours met een klein heuveltje. Eigenlijk is het nieuwe parcours misschien wel een verbetering, ik ben hier al eens gevallen op een rotonde en die zit dus nu niet meer in het parcours. Zwemmen is in open water en dat is voor mij geen probleem meer na al de kilometers in Bussloo. De zwemtijd van 9:14 vertrouw ik niet, ik denk dat de afstand geen 500 m was, hoewel, het was wel met wetsuit. De wissel duurde dus iets langer, maar dat heb ik er wel voorover. Daarna nog meer nette tijden, 33:30 fietsen, wissel in iets meer dan 1 minuut en 23 minuten lopen geeft een eindtijd van 1:08:19. Dit was snel genoeg voor de 1e plaats bij de 60 + ! De omstandigheden waren bijna ideaal, bewolkt 18 graden en geen regen, de regen kwam pas toen ik naar het podium moest. (zie foto)

 


Na de wedstrijd regen in Doetinchem

 

Veenendaal
Een week later en oei wat was het warm, wat een verschil met Doetinchem. Eigenlijk zie ik op tegen warmte, met het lopen krijg ik het dan moeilijk. Deze keer echter veel beter dan normaal! Verslag van de wedstrijd; Geen wetsuit toegestaan, dus normale zwemtijd van 10 minuten, daarna fietstijd van 31:20 en een looptijd van 21:37. Verrassend, prachtig een nieuw PR op het lopen. De eindtijd 1:06:06 was ook weer een nieuw PR. Prachtig en dit was allemaal goed voor de 1e plaats bij de 60+ deelnemers ! Alweer een 1e plaats, trots als een pauw. Overdreven natuurlijk, maar wel leuk om te weten waar ik sta in vergelijking met mijn leeftijdgenoten. Hoe heb ik dat gedaan? Groot verschil is dat ik nagenoeg geen warming-up heb gedaan en in plaats daarvan vlak na aankomst ben gaan zwemmen. Daarna alles verder klaar gelegd in het park ferme en nogmaals gaan zwemmen. Ik heb tijdens het lopen bij iedere post mijn pet nat gemaakt en deze weer terug gezet. Op het rondje van 2,5 km waren 2 verzorgingsposten, dus heb ik 4x mijn hoofd goed kunnen afkoelen. Dit ging uitstekend. Ook belangrijk was dat ik wist dat er prijzen voor de 60+ te winnen waren en ook belangrijk is dat ik wist dat in Veenendaal altijd een sterker deelnemers veld is dan in Doetinchem. Dus extra mijn best gedaan. Als ik over de finish kom ben ik leeg en dat hoort ook zo vind ik. Duurt maar een paar minuten en dan ben ik weer aanspreekbaar. Veenendaal is druk/gezellig en heeft altijd iets speciaals, dit jaar en vorig jaar de eredivisie NK sprint en dat is met stayeren. Apart en leuk om te zien. Ik was nu verbaast dat de eerste stayergroep zo hard door bleef fietsen, ik had gedacht dat hier min of meer op reserve gefietst zou worden en de 2e groep er wel bij zou komen, nou, mooi niet. Dit maakt de sport wel weer leuker. Met voldaan gevoel weer naar huis.

 


Podium in Veenendaal

 

Apeldoorn
tja, Apeldoorn wat moet ik daar over schrijven, iedereen was er toch ? Maar goed iedereen voelt niet wat ik voel, ik ben in 2009 begonnen met mijn eerste triathlon in Apeldoorn. Eindtijd iets van 1:40 uur of zo en samen met mijn dochter over de finish gelopen. Nu een eindtijd van 1:15:10 met het park ferme boven. Ik heb nagekeken hoeveel extra tijd dit park ferme boven kost en dat is 40 seconden naar het fietsparcours en 5 seconden op de terugweg naar het loopparcours. Ik heb in 2014 een tijd gemaakt van 1:14:37 met het park ferme beneden, dus nu ongeveer een evenaring gedaan van 2014. Het mooie van Apeldoorn is dat ook al zit je helemaal stuk dan vergeet je dat even door al de enthousiaste aanmoedigingen van de clubgenoten. Ik heb nu dus 7 maal achterelkaar meegedaan in Apeldoorn en tot nu toe vind ik dit de zwaarste 1/8 triathlon waaraan ik meegedaan heb. Het is continu interval met soms even tijd om een hap adem te nemen, maar dan moet al snel weer aangezet worden of om de volgende heuvel te nemen of om niet teveel snelheid te verliezen. Maakt het extra zwaar. Met de eindtijd van 1:15:10 was ik 5e bij de 40+ deelnemers, vind ik netjes. Na de eerste serie was ik nog 1e bij de 40+ deelnemers er kwam echter nog een 2e serie met een paar hele snelle mannen. Belangrijk vind ik altijd of ik nog foutjes heb gemaakt onderweg, bijv. een schoen die niet aan wil, of met vuil aan de voeten in de schoen stappen, ik loop immers op blote voeten. Merkbaar is dat naar mate ik meer ervaring heb gekregen ik zelden nog dit soort foutjes maak. Met de wissels was ik de snelste bij de 40+ deelnemers en met het fietsen heb ik veel snellere zwemmers ingehaald. Eigenlijk zouden we eens een paar maal met de club de wissels moeten trainen, het is toch zonde om te zien hoeveel tijd sommige clubgenoten verliezen met de wissel. Bijzonder bij de triathlon van Apeldoorn is dat er zoveel “niet” triatleten meedoen, daar kan ik van genieten. Die mensen doen ook hun best en komen ook bij de finish.

 


Geen 1e plaats, wel blij!

 

Voor mij begint het winter seizoen; betekent op zaterdagmorgen schaatsen bij de Deventer ijsclub op de Scheg.