Triathlon Stein (21-06-2015)

Laurens stond zondag aan de start van de Ocean Lava Limburg, of te te wel de triathlon van Stein. Laurens legde de 1.9km zwemmen 90km fietsen en 21km lopen af in 5:24.21u. Een mooie opsteker op weg naar het vlakke, maar winderige Almere.

 

Laurens:
Zondag mijn 2e halve triatlon, na mijn eerste (middenafstand) in 2011 in Didam. Ik had voor deze wedstrijd gekozen omdat het een echte halve was en tevens een lastig parcours met de Limburgse heuvelen. Nu bleek het achteraf toch niet helemaal een halve te zijn met respectievelijk 88 km fietsen en 19,5 km lopen. Maar pittig was het zeker wel.
’s Ochtends vertrok ik tegen 6.30 uur richting Stein. Na bijna 200 km autorijden arriveerde ik tegen 8.30 keurig op tijd. Ondanks dat was het uiteindelijk nog haasten omdat parkeerplaats, registratiepunt en start behoorlijk ver uit elkaar lagen. Om 9.40 uur was ik klaar voor de start.
Het zwemmen ging prima. Zonder een meter inzwemmen (was geen mogelijkheid voor) ben ik rustig gestart en heb ik de 1,9 km ontspannen en volledig met borstcrawl gezwommen. Met een eindtijd 38:27 kwam ik behoorlijk fris / fit uit het water. Mede dankzij mijn wetsuit 🙂 Op naar het fietsen.
Al snel werd duidelijk dat ik mij niet goed had voorbereid. Elke ronde van 22km bevatte 2 heuvels. De eerste, de Snijdersberg, bleek met 800m en een max stijgingspercentage van 15% (volgens mijn Garmin) een gemene kuitenbijter. Achteraf had ik graag een kleiner verzet gehad. Nu ben ik staand naar boven gefietst, hetgeen best goed ging.
De 2e heuvel, de Maasberg, is slechts 500m lang maar is lastig – vooral de eerste 200m lastig met 8% – vanwege de kasseienbeklimming. Het vereiste behoorlijke stuurmanskunst om naast de weg door de goot te rijden. Gelukkig geen lekke banden.
Was het de 1e fietsronde nog droog, de 2e en 3e regende het hard. Dit voelde behoorlijk fris en het vereiste ook voorzichtigheid, vooral bij de afdalingen en in de dorpen. Bij het fietsen heb ik de HF veelal in D3 (rond 155) weten te houden. Alleen bij de beklimmingen schoot die naar 170, max 175, maar dat was niet te voorkomen.
Het fietsen ging eigenlijk 4 ronden (heel) goed. Tot het einde nagenoeg geen last van verkrampende benen en ik kwam goed van de fiets. Fietstijd van 2.45 uur. Op naar het lopen.
En daar ging het al snel niet goed. Vrijwel vanaf het begin had ik last van steken in mijn linkerzij en dat heeft zeker tot km 18 geduurd. Hierdoor heb ik een ritme van stukje lopen, wandelen, stukje lopen, enzovoorts gedaan. Heel frustrerend omdat de benen nog goed voelden. Ook bij het lopen is de HF nagenoeg niet in D4 (HF>171) geweest.
Uiteindelijk was het looponderdeel dus maar 19,5 km, wat ik met mijn conditie helemaal niet erg vond. Mijn looptijd was teleurstellend 1.56.14. Had ik geen last gehad van steken dan had ik met de goede benen rond 1.45 kunnen lopen. Het was niet zo 🙁
Vandaag viel de spierpijn erg mee. Gisteravond had ik nog wel last van spierpijn in mijn billen, maar die was vanochtend gelukkig weg.
Overall ben ik tevreden met het oog op Almere. Het zwemmen ga ik op deze manier ook wel 3,8 km volhouden. Fietsen zal wel anders zijn vanwege het vlakkere parcours met vermoedelijk meer wind. Maar dat biedt wel meer mogelijkheid om in cadans te komen dan het afwisselende parcours van Stein. Wel denk ik dat ik straks lager in de D3 misschien zelfs D2 zal moeten rijden, om het lopen goed te kunnen doorstaan. En duidelijk is dat ik vooraf heel goed moet nadenken en testen met mijn voeding en drinken.
Nu volledige focus op Almere 🙂