Rondje Eilanden Vinkeveense plassen (03-08-2013)

Andries heeft het beruchte “rondje eilanden” gedaan.

 

Andries:
In mijn jacht naar compensatie na mijn desastreus verlopen middenafstand triathlon vorige week zocht ik naar een vergelijkbare wedstrijd. Die vond ik niet. Wel vond ik een heel bijzondere wedstrijd: Het rondje eilanden (www.hetrondjeeilanden.nl) in Vinkeveen. 12 eilanden, grofweg een circel vormend, te doen door zwemmend van eiland tot eiland te gaan en over de eilanden zelf te rennen. 1500 meter zwemwater en 5000 meter rennen. De rest van de planning was ook bijzonder: start 16.00 uur ’s middags, met 2 finaleraces tussen de 30 beste mannen en de 20 beste vrouwen, die we vanaf eiland 1 konden bekijken genietend van de ter plekke gemaakte paella en roti, begeleid door live muziek. Kamperen kon ook achteraf…

Mijn eerste indruk dat dit een evenement was voor recreanten en avonturiers bleek ver verwijderd van de waarheid: nogal wat afgetrainde, vooral jonge triatleten stonden aan de start. Latere winnaar Marco Akershoek bijvoorbeeld (EK junioren cross) en Rob Barel als beste master (ondanks zijn slechts 28e tijd in de series). Dat anderen beter waren voorbereid dan ik bleek ook uit het schoeisel van de meeste atleten: speciale surfschoenen of van die finger-shoes of hoe ze ook heten… hoe kan het dat zoveel mensen die hebben terwijl er volgens mij echt geen andere wedstrijd is waar je deze kunt dragen??

De race: vanwege mijn erg late inschrijving was ik één van de allerlaatste starters bij de tijdrit start (iedere 10 sec 2 deelnemers) en er werd begonnen met 400 meter zwemmen. Hoe het is om met schoenen te zwemmen? Alsof je een anker uit gooit! Bij het lopen ging het gelukkig vaak wat beter met mijn trackshoes. Maar toen kwam het: tussen de volgende paar eilanden stonden golven van tegen de halve meter hoog – door de harde wind die op dat stuk tegen stond. Alsof ik achteruit aan het zwemmen was. De mensen die ik op de eilanden lopend inhaalden kwam ik het volgend eiland steeds weer tegen. Toch maar iets harder proberen te zwemmen. Naarmate ik meer gewend raakte aan de omstandigheden (wind van rechts = links ademen etc) ging het beter. Ik besloot een ‘Team4Talent’ trisuite als mikpunt te nemen. Op een gegeven moment had ik hem 6 x ingehaald tijdens het rennen, helaas haalde hij mij weer 7 x in tijdens het zwemmen. In de eindsprint moest het gebeuren. Helaas… een keer een ankertouw ingezwommen en eventjes moeten wachten voor het trappetje uit het water betekende dat ik net na hem de finish over ging. Tijd bleek 56’32” te zijn, 170e van de 560 deelnemers.

Wat een leuk evenement, wellicht volgend jaar met meer clubgenoten???