NK OD Triahtlon Veenendaal (31-08-2013)

Martijn stond afgelopen zaterdag aan de start van het NK Olympische Afstand in Veenendaal.

 

Martijn:
Zaterdag 31-08 stond ik aan de start van het NK OD Triathlon in Veenendaal, tevens de 4e wedstrijd van de Eredivisie Triathlon. Omdat het een NK is stond er een bijzonder sterk deelnemersveld aan de start en gelden er andere regels voor het zwemmen met wetsuit. Omdat de watertemperatuur 20,2 graden bedroeg mocht er helaas voor mij niet met wetsuit gezwommen worden. Aangezien ik flink voordeel heb met het zwemmen in een wetsuit baalde ik daar natuurlijk flink van. Nu was het dus zaak om niet al te veel achterstand met zwemmen op te lopen, zodat ik in de juiste groep kwam te zitten en voor een mooie klassering kon gaan.

De start was vanaf een ponton, wat altijd spectaculair is. Met zijn allen op een rij en vervolgens wanneer de muziek stopt en het startsignaal klinkt massaal het water in duiken. Helaas was ik het eerste deel vooral in gevecht met anderen (waaronder Pim, mijn teamgenoot naast me, die ongetwijfeld ook last van mij had) en zo kon ik dan ook totaal niet doorzwemmen. Ik had het gevoel dat ik bijna ergens achteraan zwom en dat was waarschijnlijk ook zo. Toen na een paar honderd meter de posities redelijk ingenomen waren kon ik gelukkig vrijer zwemmen en het resultaat daarvan merkte ik meteen, ik begon namelijk steeds meer mensen in te halen. Toen ik het water uitkwam zat ik in vergelijking met voorgaande eredivisie wedstrijden qua positie echter veel te ver achter de kop van de wedstrijd. Ik moest dan ook vol in de achtervolging om er nog het beste van te maken. Aangezien het stayerwedstrijden zijn heb je dat echter niet zelf in de hand, want je moet geluk hebben dat je in een goede groep terecht komt die ook wil doorrijden.

De eerste kilometers op de fiets werd er met drie anderen goed samengewerkt om zo bij een grotere groep voor ons aan te sluiten. Daar werd, gelukkig voor mij, goed doorgefietst en raapten we gaandeweg nog wat kleinere groepjes voor ons op, zodat er uiteindelijk een vrij omvangrijke groep ontstond waarin ik goed kon volgen en meedraaien. Vlak voor de wissel naar het lopen viel er voor het keerpunt nog iemand voor mij op de grond, waardoor de groep toch nog in stukken brak en ik helaas wat tijd verloor.

Na de wissel had ik even moeite om goed in mijn loopritme te komen, maar toen ik het ritme had gevonden kon ik toch nog weer enkele mensen terughalen. Het lopen ging naar tevredenheid en zo finishte ik uiteindelijk als 27e. Een klassering waar ik vooraf absoluut niet tevreden mee zou zijn, maar gezien het slechte zwemmen was dit voor mij het maximaal haalbare voor deze wedstrijd. Ik weet gewoon dat ik op het zwemmen, zeker zonder wetsuit, te kort kom op een NK Olympische afstand. Het zwemmen zal dus volgend seizoen moeten verbeteren wil ik verder van voren op het NK meedoen.

Als team werden we met Step One 9e in de daguitslag en staan we in de tussenstand op een gedeelde 6e plaats, met vlak daarachter nog een team die ons op de hielen zit. Dat betekent dat we over 2 weken in Almere tijdens de team-relay nog flink aan de bak zullen moeten om deze plaats te consolideren. Aankomend weekend staat echter eerst nog de kwart triathlon in Apeldoorn op het programma.