EK 70.3 IM Wiesbaden (D) (11-08-2013)

Martijn deed zondag  mee  aan het Europees kampioenschap halve  (70.3) triathlon in Wiesbaden. Martijn werd in zijn categorie 17e met een tijd van 4:37:53u.

 

Martijn:
Zondag 11 augustus stond ik aan de start van het EK Ironman 70.3 in het Duitse Wiesbaden. Voor mij sinds 2 jaar weer eens een halve triatlon en voor het eerst zo’n groot evenement als een Ironman 70.3. Ik had er al veel goede verhalen over gehoord, dus ik had er ook erg veel zin in! De 2 weken voorafgaand aan deze wedstrijd ben ik op vakantie geweest in Italië en daar heb ik goed kunnen trainen in heuvelachtig gebied om zo goed voorbereid aan de start te verschijnen.
Op de vrijdag voor de wedstrijd zijn mijn vriendin en ik al afgereisd naar Wiesbaden om daar met de auto het fietsparcours te verkennen. Aangezien het fietsparcours van 90 km een behoorlijk aantal hoogtemeters bevat leek me het verstandig om alvast te zien hoe de klimmetjes exact lopen en op welke manier ik de race moest indelen. Met name het tweede deel van het fietsparcours was alleen maar omhoog en omlaag, dus in het begin van het fietsonderdeel leek het zaak om relatief rustig aan te doen. Verder heb ik ook de zwemlocatie alvast bekeken: een mooi blauw meer ergens tussen de bossen, een superlocatie om te zwemmen! Een dag later, op zaterdag, heb ik mijn startnummer en andere racebenodigdheden afgehaald, de racebriefing aangehoord en vervolgens de fiets in het parc ferme geplaatst. Die dag heb ik verder niet veel bijzonders gedaan, vooral rustig aan gedaan.
De nacht voor de wedstrijd kon ik eerst niet in slaap komen, ik kon alleen maar aan de wedstrijd denken en had de race al een paar keer in mijn gedachten gedaan! Zo’n grote Ironman wedstrijd is voor mij namelijk helemaal nieuw en er komt heel wat bij kijken qua voorbereiding. Na een korte nacht stond ik om 5.15 uur op om te ontbijten. Ik had erg veel zin in de wedstrijd en voelde me goed! De start was om 7.55 uur op zo’n 20 kilometer van het centrum en de finish in Wiesbaden, we moesten dus eerst nog een stukje rijden naar de start. Eenmaal op de zwemlocatie aangekomen was het nog even de banden oppompen, de laatste wedstrijdspullen gereed maken, wetsuit aantrekken, een laatste gelletje en vervolgens op naar de zwemstart.
Wat betreft de wedstrijd zelf; bij de zwemstart vanuit het water kon ik gelukkig een goede plek bemachtigen op de eerste rij. De eerste 100m zwemmen was een flink gevecht voor de posities, maar daarna kon ik gelukkig redelijk vrij zwemmen. Na 800m was er een korte land gang, waar ik aansluiting vond bij een groepje. Ondertussen waren we al zwemmers aan het inhalen die in een agegroup 10 minuten voor ons waren gestart. Op een gegeven moment was het dus zwemmend slalommen tussen de diverse achterblijvers. Met een zwemtijd van 24:22 over 1.9 km zwemmen kwam ik het water uit, op dat moment goed voor een 10e plaats in mijn agegroup.
Na een goede wissel kon ik vervolgens beginnen aan de 90 km fietsen. Ik zat gelijk goed in mijn ritme en met enigszins de rem erop qua inspanning was het de eerste kilometers alleen maar voor mij gestarte mensen inhalen. De bedoeling was om tijdens het fietsen iedere 30 minuten een gelletje te nemen, in mijn vorige halve triatlons at ik namelijk altijd te weinig en ging ik aan het einde van het fietsen kapot. Bij de 3 verzorgingsposten pakte ik verder overal een bidon aan en waar mogelijk een extra gelletje (mocht ik er onverhoopt één verliezen). Na de 2e verzorgingspost na 40 km verloor ik bij het schakelen per ongeluk echter niet een gelletje maar een bidon. Zo kon ik geen gelletjes meer innemen en de volgende kilometers waren voornamelijk berg op (en de volgende verzorgingspost was pas na 60 km). Ik besloot dan ook om de klimmen rustig op te rijden en niet onnodige energie te verspillen. Dit ging goed en zo kon ik na 60 km weer een bidon aanpakken en mijn energygels innemen. Aan het einde van het fietsen kon ik nog wat versnellen en kwam ik met een fietstijd van 2:44:04 in de wisselzone voor de afsluitende halve marathon aan.
De wissel verliep goed en ook met het lopen zal ik al snel in mijn ritme. Het parcours bestond uit een kort aanloopstuk en vervolgens 4 ronden van ongeveer 5 kilometer. Ik dacht dat het voornamelijk vlak was, maar ook hier zaten nog enkele hoogteverschillen in. Alle ronden liep ik redelijk constant en zo kon ik de halve marathon in een tijd van 1:25:00 lopen, zonder echt kapot te gaan.
Uiteindelijk ben ik gefinisht in 4:37:53 als 17e in mijn agegroup H25-29. Vooraf gehoopt op 4:45:00, dus daar was ik erg tevreden mee! Achteraf gezien was mijn klassering/tijd goed geweest om me te kwalificeren voor het WK Ironman 70.3 begin september in Las Vegas (omdat veel mensen voor mij in mijn agegroup er voor kozen om niet te gaan), maar vooraf had ook ik al besloten dat ik daar geen gebruik van zou maken mocht ik dit halen. Ik heb enorm genoten van de sfeer, het parcours en het verloop van deze wedstrijd en kom zeker nog een keer terug in Wiesbaden, hopelijk kan ik me dan nog verder verbeteren!