Challenge Almere-Amsterdam (14-09-2013)

Zeven puzzelstukjes stonden zaterdag aan de start van de Challenge Almere-Amsterdam. Auke, Roel, Herman en Joep op de hele afstand en Margo, Henk en Kees op de halve. Henk legde de 1.9km zwemmen, 90km fietsen en 21.1km lopen in 5:29:46u af, Margo debuteerde op deze afstand en finishte in 5:33:17u. Kees moest helaas na 10km lopen de strijd staken. 
De mannen op de hele triathlon hadden een lange dag met behoorlijk wat regen. Joep legde deze keer (het was de 4e keer dat Joep Almere deed) de 3.8km zwemmen, 180km fietsen en 42.195m lopen in 11:51:38u af. Helaas geen PR voor hem in 2011 had hij 11:44:33u. Herman, Auke en Roel debuteerden op de hele triathlon. Herman kwam na 12:49:23u over de finish, Auke na 13:39:14u en Roel mocht na 13:58:03 juichen.

 

 

Roel: Een sporter die zien dromen,  uit wil laten komen.
Als je over hardlopen hebt dan word er al snel gevraagd heb je wel eens een marathon gelopen. En in de winter gaat het al snel over het schaatsen en wel ook over de Elfstedentocht. En vol trots vertel ik dan, dat ik ze beide volbracht hebt. En nu was het tijd om een hele triatlon aan toe te voegen. Lees maar snel of dat de droom is uit gekomen. 
Naar een aantal jaren evaring op gedaan te hebben op verschillende afstanden begon het gevoel te komen is een hele niets voor mij ! Dat gevoel werd nog sterker naar het zien van 2 film,s van Almere waar een aantal clubgenoten aan mee deden. In het voorjaar van 2012 viel het besluit om de stap maar te wagen. In overleg met Janine zijn we naar 14 sep 2013 toe gaan werken. De traingenen begonnen in juli 2012 naar de eerste schema’s gekregen te hebben was alles een feit, maar eerst in november nog een marathon van  Istanboel lopen. Van af dat moment was het alleen nog maar trainen voor Almere ,en geen onverwachte uit stapjes meer naar wedstrijden die geen toe gevoegde waarde hadden. Maar wel  de Halve van Didam die paste  wel in de voor bereiding.
Nadat ik erg veel genoten te hebben in de trainingen, hier een paar hoogte punten dat was de eerste lange afstand op busloo en me eerste 200 km met Joep op de fiets wat was ik trots. De tijd ging snel en daar stond Almere al voor de deur. Nu moest die dag alles nog goed op ze plaats vallen, om me droom uit te laten komen. Het doel was om de finish te halen. Met alles wat ik geleerd hebt in de trainingen. Het wedstrijd plan was ook klaar inmiddels, dat moest me er door heen brengen en de volgende punten stonden er in, 1 de hartslag zone,s waren bepaald. 2 de voeding die dag. 3 en het aantal trap om wentelingen rpm dat licht rond de 100. En als laatste de kleding wat doe je aan in Almere  je weet het kan alle kanten op met het weer, vraag maar aan Joep die weet er alles van af. 
Zaterdag morgen 7.30 uur viel het startschot en daar ga je dan tussen de grote jongens. Het zwemmen ging me goed af naar 3.8km en 1uur en 28min kwam ik als een ijsblok het water uit. Nu was het tijd voor 180km op de fiets door de polder. Goed aangekleed  op weg naar de eerste ronde van 90 km. Dit ging goed en het weer was ook goed , alles verliep ook volgens plan. Even gestopt te hebben bij Nicolette die me steunde die dag met alles, grote klasse. Toen was het tijd voor de volgende 90 km ,daar kregen we te maken met zware regen en wind, ja daar fiets je dan in de polder waar wind en regen vrij spel heeft. Nu was het tijd om een stap terug te doen in snelheid om de boven genoemde punten goed uit te voeren. Het tempo zakte naar 15 km per uur, het was nu zaak om dit goed uit te fietsen met nog 90 km voor de boeg. Als je dan ziet dat er mensen zijn die afstappen en lopend verdergaand. Dan denk je snel blijf het kopie er bij houden, en blijf reageren op veranderingen die je tegen komt. Nog 10 km te gaan  toen dacht ik snel dat kan niet dat nog 42 km kan lopen. Die gedachte moes ik maar snel weer vergeten. Naar rond de 7 uur op de fiets gezeten te hebben en afscheid ge nomen te hebben van de fiets die het ook goed door staan heeft. Toen was het tijd voor het laatste onder deel de 42 km. Naar veel moeite met het strikken van de schoenen, zo koud had ik het, uit ervaring weet ik ook dat ik snel warm zal worden na een paar km lopen. Ja en daar ga je dan nu moet blijken dat ik slim genoeg gefietst hebt om dit te vol brengen. Naar de eerste ronde voelde het zo waar goed aan.
En dan zie je  de Family , en alle  bekende die af gereisd zijn om je te zien finesse, dan komt er wel even een traantje los naar wat geknuffeld te hebben was het tijd om het af te maken. En dan voel je ook dit geef ik niet meer uit handen dan zijn er nog drie ronden te gaan van ongeveer 10 km . alles verliep goed in een rustig tempo, en zorg dat je heel blijft dat waren me gedachten. Het was inmiddels donker geworden het was dus oppassen. Nog een klein stukje te gaan en dan loop je al die mensen tegemoet.                                   Wat een aankomst en wat een gevoelens komen er dan los naar 13 uur en 58min bezig te zijn met een looptijd van 5 uur een droom die uit komt. Ook door de steun van thuis die ik heb gekregen. En Janine die me gesteund heeft en het vertrouwen uit sprak ook als het minder ging. De woorden waren vaak het komt wel goed. En me loopmaatje Marjo die me veel steun gaf.  Wat een dag om nooit meer te vergeten, En alle steun die ik heb gehad van velen nogmaals bedankt daar voor. Hier op kan ik nog wel een tijd van genieten met vellen van me denk ik. Groetjes Roel 

 

Auke: Almere 2013
Na een lange voorbereiding was het dan eindelijk zover. Als voorbereiding had ik oa 2 keer een halve triathlon gedaan Didam en Nieuwkoop, tijdens die wedstrijden zie je wel waar de eventuele knelpunten kunnen zitten. Bij mij kon de voeding tijdens de wedstrijd veel beter.
Vrijdag al heel veel bami naar binnen gewerkt. s’Ochtends voor de wedstrijd om 4.00 opgestaan 7 witte boterhammen met jam gegeten 2 bananen en een bak yoghurt met muesli en 3 bekers zonnatura thee. Deze laatste bevat extra veel suikers. Joep en Roel kwamen bij mij om 5.00 en daarna haalden we Nicolette op die de coaching deed voor Roel. Met 2 auto’s gingen we naar Almere we waren mooi vroeg en hadden alle tijd om alles klaar te zetten. Nicolette bewaarde de autosleutels zij mocht niet mee het park fermee in. Samen met Roel ging ik  een laatste check doen of we alles hadden. Oeps, paniek Roel zijn chip lag nog in de auto, zie dan Nicolette maar weer eens terug te vinden. Maar gelukkig ook Roel was op tijd voor de start.
Het zwemmen ging goed, wel vond ik dat er erg veel waterplanten waren ik kon gelukkig wel redelijk in een rechte lijn zwemmen. Ik was tevreden met mijn zwemtijd. Het fietsen ging super ondanks de regen ik was alleen bang voor materiaalpech maar dat bleef mij en ook de anderen van onze club bespaard. Na 2 uur op de fiets was het zelfs anderhalf uur droog en door de wind waren ook de wegen meteen weer droog. Er kwamen wel weer donkere wolken aan en in het laatste gedeelte ging het even echt los. De wind was gedraaid en daar waar ik de eerste fietsronde  31km reed ( wind in de rug d1 ) kon ik nu niet boven de 18 km per uur komen ( volle bak fietsen) en dan is een dijk van 13 km erg lang. Ik raakte redelijk onderkoeld en kon bij het wisselen mijn veters niet meer dicht krijgen, ik ging de opties overwegen binnen opwarmen en dan lopen of wandelend beginnen. En dan proberen in het ritme te komen als ik opgewarmd was door het wandelen en de oefeningen.Gekozen voor het laatste. Het probleem was wel dat ik nooit echt in de goede cadans kwam.
Het doel was de finish halen en genieten van alles wat je onderweg tegenkwam en meemaakte. Onderweg veel support gehad van Bert Nicolette en Patricia bedankt voor de steun ik begreep van hun dat een verwarmde camper wel een uitkomst is. Janine bedankt voor het schema en de tips.
Na afloop zag ik Herman nog even en Roel  Joep was al naar huis hij heeft het ook erg goed gedaan. Ik denk we alle 4 tevreden mogen zijn. Ik verwacht dat er voor mij  een vervolg gaat komen ( en bij herman kreeg ik dat gevoel ook en Joep gaat altijd door) Nu ga ik even rust nemen en dan op naar de bereloop want het loopseizoen is nu  begonnen.

 

Joep: Almere 2014 (red: Joep is z’n tijd ver vooruit…), of waarom ieder nadeel z’n voordeel heeft.
Zoals gewoonlijk als ik aan de hele van Almere mee doe, is het weer slecht. Maar dat heeft ook z’n voordelen. Zo kan je bij telkens slecht weer je prestaties beter onderling vergelijken. Bovendien is het bij goed weer misschien wel saai; Het stuk van ongeveer twintig kilometer over de kaarsrechte dijk langs de Oostvaardersplassen werd nu tenminste af en toe onderbroken door een bui of een windvlaag van opzij die er voor zorgde dat je moest bijsturen. Verder was het voor mij de eerste keer op het nieuwe parcours; Weer eens wat anders dan voorheen. Weliswaar waren zowel het fietsen als het lopen allebei een paar kilometer te lang, maar dat heeft als voordeel dat de prestaties nog heroïscher lijken of misschien zelfs zijn. Ook de wissels duren nu wat langer omdat je eerst de kelder van een parkeergarage in moet, maar ook dat heeft een voordeel, je wisselt immers droog en warm. Heel wat anders dan op het modderveldje bij Almere haven. Het zwemmen is nu in het Weerwater. Dat is een meertje als Bussloo. Ondanks de vele algen en het wier is het zwemmen nu beduidend makkelijker dan in het woelige Gooimeer van vroeger. Het fietsen bestaat nu uit twee lange rondes die veelal over dijken buitenom de polder gaan. Je zit dus nog meer in de wind dan vroeger; een wind die bovendien halverwege de wedstrijd 180 graden draait zodat je hem twee keer tegen hebt, waarbij de tweede keer ook nog met hoosbuien. Het voordeel is wel dat er nog minder gestayerd hoeft te worden, hoewel er nog steeds deelnemers zijn die het concept van de mens-alleen-tegen-de-elementen niet begrepen hebben. (Ik begrijp niet waarom je een heel jaar aan voorbereiden opoffert aan valsspelen dat misschien een tijdvoordeel van een kwartier op een totaal van vele uren oplevert) De mogelijke saaiheid van het fietsen wordt verminderd door de weersomstandigheden, hobbels waardoor je je bidons verliest, noodstops wegens overstekende honden, en uitzicht op vele deelnemers die lekke banden repareren. Het lopen bestaat uit vier rondjes rond het Weerwater. Ondanks dat we hier en daar door de modder moeten en er voor de late finishers hier en daar verlichting ontbreekt zijn deze rondes voor het publiek beter toegankelijk en worden we ondanks het slechte weer veelvuldig toegejuicht.
Samenvattend: Een mooie wedstrijd, vooral als je van de heroïek van de eenzame sporter die het opneemt tegen de elementen houdt; Een zeer redelijke tijd van maar zes minuten boven mijn PR, ondanks slecht weer en een langer parcours; Hulde voor alle supporters, vooral Bert,Patricia, en Nicolette; En dank aan de mede sporters van onze vereniging die in de soms saaie voorbereiding voor de nodige afwisseling zorgden;
En tenslotte: Ondanks dat elk nadeel zijn voordeel kan hebben, zou ik het toch ook best wel eens fijn vinden om een hele triathlon met gewoon goed weer te mogen doen…