Alpe d’Huez triathlon (26-07-2012)

Gian stond wederom aan de start van de Alpe d’Huez triathlon. Gian bereikte de finish in 3 uur en 10 minuten.

Gian:
5 jaar geleden heb ik deze wedstrijd ook gedaan. De weersomstandigheden waren toen zeer slecht: onweer, hagel, regen en een temperatuur van 6 graden boven op de berg. Dat was deze keer heel anders. Het was een zeer warme dag waar bij de temperatuur 35 graden zou worden. De start was helaas op het heetst van de dag namelijk om 14.00 uur. We moesten 1200 meter zwemmen in het stuwmeer van Vaujany. Daarna 30 km fietsen waarvan de laatste 14 km de klim naar Alpe d’huez en daarna nog 7km lopen. Het zwemmen ging in het begin wat moeizaam. Er waren ongeveer 800 deelnemers en daardoor was het de eerste 5 minuten lastig om mijn plek te vinden. Ik raakte zelfs bijna mijn bril kwijt toen ik een klap aan de zijkant van mijn hoofd kreeg. Ik heb toen besloten om maar de buitenkant te gaan en dan maar wat extra meters te zwemmen. Hierdoor heb ik de rest van de 1200 meter lekker kunnen zwemmen.

De eerste 16 kilometer bij het fietsen gingen heel makkelijk. We reden in 1 lang gerekt peloton naar de voet van de klim. Het was onmogelijk om niet te stayeren. Dat ging dus lekker. Het begin van de klim van de Alpe d’huez is gelijk het zwaarste gedeelte, het werd toen pas echt duidelijk hoe warm het was. Binnen 500meter waren er al meerdere fietsers die afstapten en die aan de kant gingen staan om bij te komen. Dit zou de hele klim zo blijven. Gelukkig hoefde ik niet van de fiets en kon ik de hele klim blijven fietsen, wel was al snel duidelijk dat ik niet te veel met de tijd van 5 jaar geleden bezig moest zijn want dat zat er onder deze omstandigheden niet in. Er waren gelukkig 2 verzorgingsposten tijdens de klim en Jeannette en de kinderen konden mij twee keer tijdens de klim van extra water voorzien. Hierdoor kon ik voldoende drinken en ik kon om de 2 tot 3 km lekker een fles water over me heen gooien. Boven op de berg was het nog steeds 28 graden, door al het drinken tijdens het fietsen kreeg ik tijdens het lopen behoorlijk veel last van krampen in mijn buik.

Ondanks de krampen en de nodige hoogte meters kon ik wel blijven hardlopen en bereikte ik na 3 uur en 10minuten de finish. Het was een zware wedstrijd maar ik heb er wederom erg van genoten. De wedstrijd is erg goed georganiseerd, je wordt onderweg hartstochtelijk aangemoedigd en vooral het looprondje is erg mooi, met prachtige vergezichten over de omliggende alpen toppen. Het doel is om over 5 jaar weer mee te doen en ik hoop dat ik dan deze wedstrijd een keer in wat normalere weersomstandigheden kan doen.