Kristalbad Triathlon (10-09-2011)

Er stonden weer heel wat puzzelstukjes aan de start, en heel wat puzzelstukjes die de handen uit de mouwen als vrijwilliger staken, tijdens de Kristalbad Triathlon.

Mini Lang
Gjalt Panjer 0:41:13  1e jongen                                                              
Femke Panjer 0:44:58 1e meisje
Achtste triathlon
Max van der Wal 1:11:37
Jacques Koetsier 1:16:30
Addy van Asselt 1:17:55
Patricia Angelier 1:19:48
Jeroen Hennekes 1:20:20
Helen Kool 1:22:03 2e D40
Jolie Jacobs 1:30:19
Herbert de Groot 1:30:47
Jorien van der Hulst 1:35:11
Kwart triathlon
Harry van Milligen 2:16:58 1e H40 en Apeldoorns Kampioen
Hilly Panjer 2:24:32 1e overall en Apeldoorns Kampioenne
Laurens Verwoest 2:39:01
Wilbert Pannekoek 2:41:53
Auke Wijnterp 2:43:25
Kees van Keulen 2:49:30
Klaas Selders 2:57:38
Hans Kers 3:03:57
Maarten Drogendijk DNF
Chris Heg DNF

Jolie:
Zaterdag 10-9-2011 stond al een tijdje in mijn agenda. Op 1 april van dit jaar besloot ik mijn ‘afval’race nog eens een boost te geven door een uitdagend doel te stellen: de 1/8e Kristalbadtriathlon. Afgelopen zaterdag was het dan zover. Met 23kg minder aan lichaamsgewicht dan in januari van dit jaar startte ik in de hectiek van baan 1. Brrrr, het water was fris; maar gelijk flink doorzwemmen, dacht ik dan krijg ik het wel iets warmer. Na een halve baan hadden we al een soort van rijtje gevormd waar een ieder zijn eigen tempo wel kon zwemmen. Met de aanmoedigingen vanaf de kant van mijn familie en 2 vrienden ging het zwemmen goed; ik klokte 9’29. Op een drafje naar de fiets en eenmaal de weg op werd het gelijk pittig: vals plat. Toch ging het fietsen wel lekker; op de Amersfoortse weg nog een slak ontweken die juist deze ochtend besloot om het fietspad over te steken. De JC Wilslaan terug naar het keerpunt ging super, ik tikte net even de 50km/u aan – spannend. Bij het keerpunt flink in de remmen; netjes de bocht doorsturen en op naar ronde 2. Daar zag ik slak weer en hij heeft helaas de overkant niet gehaald :(. Weer flink aangezet en toch even medelijden hebben met de persoon die op de Amersfoortse weg onderuit was gegaan. Na 42’42 was ook het fietsen weer ten einde en snel door naar het lopen.
De overgang naar het lopen viel zwaar. Mijn benen voelde zwaar en mijn ademhaling was nog niet op orde. Ik deed erg mijn best met het hardlopen meer kon ik ook niet doen. Onderweg toch ook nog een vrouw aangemoedigd die het nog zwaarder had dan ik. De laatste kilometer werd ik op sleeptouw genomen door iemand die zag dat ik het ook zwaar had. Na 33 lange minuten kwam de finish toch in zicht en met de laatste energie en aanmoedigingen van vrijwilligers en mijn familie kwam mijn 1e 1/8e triathlon tot een einde: 1u30:17.
Hoewel mijn 1e triathlon ? Op 26 mei 1984 heb ik al eens meegedaan, bleek van de week. Op zolder vond ik er nog een oorkonde van. Mijn zus wees mij op dit feit, zelf kan ik mij er niks meer van herinneren. Een echt talent is er aan mij nooit verloren gegaan want mijn eindtijd was toen: 2uur32min. Zwemmen 500mtr/ fietsen 30km/ lopen 5km.
De day after: niks geen spierpijn of andere ongemakken! Hmmmmm….. had ik dan toch niet harder kunnen gaan, gisteren? Half augustus heb ik mij aangemeld als lid en ben vanaf die tijd frequent gaan trainen. Fietsen deed ik al een jaartje bij de Adelaar. Met veel plezier volg ik nu de verschillende trainingen en hoop dit nog een tijd vol te houden. Bij familie en vrienden oogst ik bewondering maar zelf ervaar ik veel genoegdoening in de trainingen en met mijn (bijna) 47 jaar moet er toch ook nog verbetering te verwezenlijken zijn.
Aan de organisatie wil ik mijn complimenten geven. Vrijdag, met het helpen opbouwen, heb ik meer mensen van de vereniging meegemaakt en een klein beetje ervaren wat voor een werk het is om zo’n evenement te organiseren. Bedankt!
Met enthousiasme kijk ik uit naar volgend weekend waar ik, bij het clubkampioenschap, natuurlijk ga voor mijn 1e PR! Alle mensen die het podium hebben gehaald: gefeliciteerd met jullie prestaties! En alle mensen die daar net naast belandde: ook gefeliciteerd, we hebben het toch maar weer gedaan!

Harry:
Doelstelling gehaald?

Vandaag stond de Kristalbadtriathlon op het programma. Bij het doornemen van de startlijsten had ik mijzelf vandaag twee doelstellingen opgelegd. Als eerste te eindigen als Apeldoorner en daarnaast een podiumplaats bij de heren 40 (en dan het liefst op de hoogste trede). Al vroeg op het terrein aanwezig om de sfeer op te snuiven. Het was deze zaterdag uitermate vochtig weer. Het parcours lag er nat bij. Voor de wedstrijd nog even rustig ingelopen en hierbij merkte je ook al dat het benauwd zou worden. Bij het zwemmen was een wetsuit niet toegestaan. Het water voelde zoals gewoonlijk erg koud aan. Ik heb het geen moment lekker gehad tijdens het zwemmen. Met koude benen direct aan een klimmetje beginnen is ook niet erg prettig. Iedere ronde kwam ik meer in het ritme bij het fietsen. Gelukkig had ik een flesje sportvoeding klaarstaan om mee te nemen tijdens het lopen. Dit bleek een zeer goede beslissing te zijn. Ik heb veel lopers met kramp op het parcours zien staan. Ja Apeldoorn is geen makkelijke wedstrijd. Moe maar voldaan kwam ik over de finisch. Zijn de doelstellingen gehaald? Ja, 6e overall, 1e H 40 en 1e Apeldoorner. Twee keer het podium op.

Max:
Gisteren meegedaan aan de achtste in het kristalbad. Het was warm en benauwd maar gelukkig was ik voor het echt heet werd klaar. Het zwemmen ging goed ondanks 4 schoolslagzwemmers in de baan. De banen zijn wel heel lang in het 50 meter bad. Mijn zwemtijd van 9:46 leek wat tegen te vallen maar je moet nog het water uit en een stukje lopen voor je over de matten komt.  Op de fiets gelijk klimmen en de hartslag ging snel omhoog. Het scheelt dat je dan maar 2 rondjes hoeft. Op de fiets door 2 mensen ingehaald maar in het laatste stuk naar beneden haalde ik ze weer in. Uiteindelijk in 35:41 klaar met fietsen.Het lopen ging goed en ik zag dat ik wel een goede tijd ding halen. Met lopen ook niet ingehaald. Eenmaal over de finisch na 23:31 gelopen te hebben (een leuk parcours trouwens dit jaar) in 1:11:37 Zag ik dat ik in de top 10 stond. Hans keek en zag dat ik de snelste Apeldoorner was op de achtste. Hans verheugde zich op het uitrijken van de beker met zoenen maar helaas voor Hans is die prijs alleen op de kwart afstand. Gelukkig voor Hans was Harry op de kwart de snelste Apeldoorner zodat hij alsnog kon feliciteren. Het was een mooie dag, het was goed geregeld en de organisatie heeft zeker met afbreken misschien nog wel harder gezweet dan de atleten.

Hilly:
Wat een goed georganiseerd evenement is het toch die Kristalbad Triathlon. Nog steeds laagdrempelig en toch voor de snelheidsduivels ook leuk om mee te doen. Femke en Gjalt mochten dit jaar allebei meedoen aan de mini-lang afstand: (Dwz 1/16 triathlon)..samen met ca. 25 andere kinderen in de leeftijd tmt 11 jaar. Bij het zwemmen moest Gjalt Femke nog voor laten gaan,maar met fietsen had hij de kop over genomen samen met concurrent Jelle. Na de wissel was het lopen beslissend en kon Gjalt met de winnende tijd finishen: 41.35 minuten.Femke eindigde als 4e deelnemer en 1e meisje in 44.58 minuten. Beide op het podium en zelfs nog een paar gratis kaartjes voor Julianatoren bij de verloting voor Femke!

Op de kwart Triathlon werd dit jaar geen wetsuit toegestaan…in een volle baan 2 was Kees de enige bekende zwemmer en hebben We samen de 1000 meter afgelegd. Geen bijzonder snelle tijd,maar dat had niemand volgens mij…..Het fietsen was pittig,maar ik was tevreden gezien mijn trainingskilometers de laatste maanden (1uur15) en kon met ca. 5 minuten voorsprong op de volgende dame starten met het looponderdeel. Het parcours was modderig bij stukken,maar met voorfietser Pieter kon het niet missen en moesten veel lopers aan de kant … Hoewel het broeierig warm werd,lukte het om in een redelijke looptijd te finishen  (eindtijd:2.24.35) 1e (+Apeldoornse) dame….samen met o.a. onze topper Harry op het podium. Ik heb de bekende beker mee naar huis gekregen en ook een heel leuk boek over triathlons : Challenge Wanaka 2011. Het is geschreven door Martin Baten(een zeeman die triathlons wilde gaan doen)Ik ben benieuwd ! (Saillant detail deze schrijver eindigde in de wedstrijd vlak voor me.)

Jammer voor Chris dat hij tijdens het fietsen op moest geven vanwege pech..en bij deze wil ik alle vrijwilligers SUPER bedanken voor een veilig parcour en  een heel goed georganiseerd evenement waar we met z’n allen trots op kunnen zijn. Petje af !!

Laurens:
Vreemde triatlon

Gisteren stond de 1/4 van Apeldoorn op de agenda. Door de hoogteverschillen volgens mij 1 van de lastigste kwart triatlons. Vol goede moed ‘s ochtends de spullen gepakt en de hoop dat ik een nieuw PR zou kunnen scoren. Ofwel sneller dan 2.37.48. Het zwemmen en lopen gingen namelijk de laatste weken lekker en het fietsen zit altijd wel snor. Dus een PR moest mogelijk zijn. Het liep allemaal anders!
Helaas mocht er niet met wetsuit worden gezwommen. Ondanks dat mijn zwemtechniek beter is geworden, heb ik wel een flinke voorkeur voor zwemmen met wetsuit. Maar dat mocht niet omdat het water warm genoeg was. Nou, ik vond de watertemperatuur helemaal niet zo lekker. Het zwemmen was geen succes. Door de hectiek in de baan (ik kon bij de start al niet de muur vasthouden) heb ik veel schoolslag gezwommen. Beter zwemmen tijdens de training is nog wat anders dan lekker zwemmen in een wedstrijd!
En aan het einde van het zwemmen liep het helemaal mis. Bij mijn 1-na laatste keerpunt keerde ik samen met 3 andere zwemmers. Tegen de andere 3 zegt de banentelster nog 100m en tegen zegt ze heel duidelijk nog 200m. Ik ga dus verder. Kom ik terug voor mijn laatste keerpunt, is de banentelster weggerend om iets op te halen. Maakt niet uit, ik keer om mijn laatste 100m te zwemmen. Vervolgens klim ik het bad uit, zegt de teruggekeerde dame dat ik nog verder moet. Hoe zo? Ik had de 200m gezwommen. Omdat mijn tijd 21.25 wel aardig klopte met wat ik normaal scoor, besloot ik door te lopen. Zou ik nu worden gediskwalificeerd?
Op naar het fietsen. Ondanks dat ik voor slechts mijn grote blad kon gebruiken, scoorde ik een keurige 1.15. Ik kon heuvelop goed op souplesse blijven rijden en naar beneden behoorlijk doortrappen.
En dan het lopen. Omdat het lopen de laatste tijd lekker gaat hoopte ik stiekem op een 52. De werkelijkheid was behoorlijk ontnuchterend, 59 minuten. Ik begrijp er niets van! Ik had niet echt last van de warmte en vochtigheid maar het lopen was heel zwaar. Veel bochten, slechte stukken in het bos, waardoor ik niet in een lekker ritme kwam. Ik had het idee dat de ronde langer was dan 2,5km 🙂  Na afloop vertelde Ineke ook dat het er veel moeizamer uitzag dan de week ervoor bij de Rutbeek triatlon. Nou zo heb ik het ook ervaren. 2 wedstrijden in 1 week is ook veel te gek 😉 Ik denk dat ik toch te veel heb gegeven bij het fietsen en dat mij dat minuten heeft gekost bij het lopen. Die 52 min heeft er geen moment in gezeten. Uiteindelijk kwam ik in 2.39.01 over de finish.
Tja en dan de vraag of ik zou worden gediskwalificeerd. De dame had inderdaad genoteerd ‘te weinig gezwommen’. Ik naar de wedstrijdleiding met mijn verhaal. Die besloot, omdat ik niet meedeed om de prijzen, mij te handhaven in de uitslagenlijst. Officieus heb ik een DSQ maar officieel niet. Mogelijk dat ik te weinig banen heb gezwommen (volgens Auke die in een naastliggende baan zwom wel), ik had zelf niet meegeteld, maar ik heb mijn handelen gebaseerd op de opmerking ‘nog 200m’. De vraag blijft, en daar heeft de wedstrijdleiding geen reactie op gegeven, of een banenteller mag weglopen (en al dan niet van afstand de registratie mag bijhouden)? Lijkt mij niet.
Een heel verhaal: geen PR, toch genoten (en afgezien) van een weer heel goed georganiseerde wedstrijd.

Helen:
Vanochtend 08:45 uur, oef! Wat voel ik toch allemaal? Oja, gisteren wedstrijd gehad. Overal spierpijn, m’n benen, schouders, maar ook in mijn wangen van het grijnzen…want ik heb een prijsje gewonnen . Tweede dame in mijn leeftijdscategorie. Opeens vind ik het een stuk minder erg om eind deze maand 40 te worden! Harold en ik zijn nog geen jaar lid van deze klup. Een grote beloning dus om een 2e plek te scoren. Gert, Bert, Bianca, Janine, Roel, Hilly en Margo reuze bedankt voor jullie training afgelopen jaar. En ook bedankt aan alle clubgenoten van wie ik aanmoediging en tips heb gekregen. Hmm… Zo’n klassering schept natuurlijk verwachtingen voor de komende jaren. Misschien is het tijd om te stoppen?

Complimenten aan de organisatie. Er komt nogal wat bij kijken met drie sportdisciplines, alle leeftijdscategorieën en verschillende afstanden. Echt heel knap!